Se tem elefanții cu adevărat de șoareci?

De: Gabriela Voicu / 03.10.2013, 15:30
Se tem elefanții cu adevărat de șoareci?
Se spune că elefanții, unele dintre cele mai mari animale de pe planetă, se tem de minusculii șoareci. Ce credeți, așa este?

Se spune că elefanții, unele dintre cele mai mari animale de pe planetă, se tem de minusculii șoareci, iar acest mit a fost promovat și în desene animate, cum ar fi „Dumbo”, o producție Walt Disney. Nimeni nu știe de unde provine exact această legendă urbană, dar aproape toți copiii o cunosc.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

Pe scurt, răspunsul este NU – în realitate, elefanții nu se tem de șoareci; nici măcar nu îi observă. Este posibil ca cel mult să îi evite pentru că miros urât sau pentru că sunt imprevizibili și se mișcă repede, iar elefanții nu ar vrea să calce pe ei, dar în niciun caz nu se tem.

Există cel putin trei „argumente” care susțin ideea că elefanților le e frică de șoareci: 1. un șoarece se poate strecura în trompa elefantului, iar acesta se poate sufoca; 2. oamenii care îngrijesc elefanți se străduiesc să împiedice pătrunderea șoarecilor în zonă pentru că pachidermelor le e teamă de ei; 3. experimentul realizat de cei de la MythBusters, pe care îl puteți vedeta în clipul de mai sus – un șoarece alb a apărut brusc dintr-un morman de fecale, iar un elefant care l-a observat s-a oprit brusc, l-a evitat și și-a continuat drumul. 

Pentru fiecare dintre acestea, răspunsurile ar fi: 1. elefanții au un simț al mirosului foarte dezvoltat, așadar este imposibil ca un șoarece să se strecoare în trompă, pentru că elefantul îl poate mirosi, chiar dacă e posibil să nu îl vadă la timp; 2. șoarecii pot fi purtători ale unor boli, de aceea îngrijitorii se asigură ca ei nu perturbă mediul în care sunt crescuți elefanții; 3. un șoarece alb este bizar pentru un elefant, deci cel din experimentul MythBusters a fost mai degrabă surprins decât speriat, dar apoi a devenit indiferent și a plecat.

Voi ce credeți, se tem elefanții de șoareci?