Se va arunca din stratosferă pentru a sparge bariera sunetului

Apropo.ro / 09.02.2012, 11:26
Se va arunca din stratosferă pentru a sparge bariera sunetului
Un parașutist va încerca să spargă bariera sunetului, aruncându-se în cădere liberă din stratosferă, de la 37 de kilometri înălțime.

Felix Baumgartner va încerca să intre în istorie ca primul om care a spart bariera sunetului în cădere liberă, intenționând să se arunce dintr-un balon de la 37 de kilometri înălțime.

Teoretic acesta va sparge bariera sunetului dupa 35 de secunde iar când va atinge cota de 1,5 km înălțime își va deschide parașuta.

Toată săritura va dura aproximativ 10 minute din care 5 minute vor fi alocate căderii libere.

În timpul căderii libere, Felix va depăși viteza de 1.110 km/h într-un costum special care va trebui să îl protejeze de temperaturi mai reci de -70 de grade Celsius.

Acesta se va baza pe tuburi de oxigen pentru a respira deoarece stratul de aer de la acea înălțime va fi mult prea subțire pentru a fi respirabil.

Echipa care îl va ajuta pe austriac va anunța oficial în această săptămână locația de unde se va încerca lansarea, undeva deasupra statului New Mexico, în august 2012.

Felix Baumgartner, care în 2003 a fost prima persoană care s-a parașutat deasupra Canalului Mânecii, va efectua doua teste pregătitoare săriturii, unul la 18 km înălțime și celălalt la 27 km înălțime pentru a vedea dacă echipamentul pe care îl va folosi funcționează în parametrii normali.

Acesta, care este pilot de elicopter atunci când nu sare de la diverse înălțimi, se va deplasa către stratosfera Pământului într-un balon meteo modificat care umflat va avea 121 de metri lățime.

La 37 de kilometri înălțime, presiunea aerului este de 1.000 de ori mai mică decât cea la nivelul mării și fără un costum special și rezerve de oxigen, un om ar muri instant din lipsă de oxigen iar sângele va fierbe imediat deoarece punctul de fierbere al lichidelor scade pe parcurs ce se diminuează presiunea.

Cercetătării din staff-ul acestuia au calculat că în aproximativ 35 de secunde de la lansare, Felix va atinge Mach 1.2 (1.110 km/h), spărgând bariera sunetului iar casca sa va fi special construită astfel încât să îl protejeze de boom-ul sonic.

Cand va ajunge la altitudinea de 1.500 de metri, Felix își va deschide parașuta și singurul lucru rău de care se teme este să nu intre în vrie și să leșine, din cauza costumului care nu îi permite prea multa libertate de mișcare.