Seara de Craciun

Apropo.ro / 17.12.2007, 16:20
Seara de Craciun
Seara de Ajun in care simti mirosul cozonacului, colindele si impodobitul bradului impreuna cu familia sunt momentele cele mai dorite.

Craciunul este o sarbatoare ce aduna familia la un loc. Seara de Ajun, in care simti mirosul aromat al cozonacului, al prajiturilor facute de bunica, colindele si impodobitul bradului impreuna cu cei din jur, sunt momente care te fac sa-ti doresti sa fii alturi de cei dragi.

Masa trebuie sa fie imbelsugata, decorata in stilul Craciunului, povestile spuse "la gura sobei", atmosfera intima redau spiritul Craciunului.

In ajunul Craciunului, in fiecare casa se impodobeste cate un brad cu beteala, globuri, figurine, ghirlande, bomboane, artificii si lumanari sau beculete. Noaptea, Mos Craciun aduce daruri, pe care le pune sub brad.

Cadourile de Craciun sunt un prilej in care te poti bucura de reactiile tuturor. Amintirea momentelor frumoase pe care le-ati petrecut impreuna, apropierea sufleteasca de familie, impacarea in sufletelor va vor apropia mai mult de cei din jur.

In seara de Ajun se porneste la colindat din casa-n casa. colindatori, care pornesc din casa in casa, cu o traista incapatoare pe umar, pentru a le ura gazdelor fericire, sanatate si prosperitate. Aceste colinde sunt creatii populare. Colindele transmit urari de sanatate, rod bogat, implinirea dorintelor in noul an. Colindatul este cea mai raspandita traditie a romanilor.

Colindatorii vestesc nasterea Domnului, ureaza gazdelor sanatate si bucurii, primind pentru aceste urari cozonac, prajiturele, covrigi, nuci, mere si chiar colacei – pe care gospodinele care respecta traditia le-au pregatit cu mult timp inainte. Diferind doar destul de putin, colindele religioase sunt foarte asemanatoare in toate zonele tarii, cele mai cunoscute si apreciate fiind: “O, ce veste minunata”, “Steaua”, “Trei pastori”, “La Vifleim colo-n jos”, “Cantec de Craciun”, “Aseara pe inserate”.

Oamenii din intreaga lume cred ca in Seara Sfanta se intampla minuni. Pentru unii natura se schimba ca prin vraja: muntii, marile si vaile se deschid, pentru a oferi adevarate comori. Apa raurilor se transforma in vin si cel care bea din el va fi sanatos in tot timpul anului care va veni. Crengile nucilor se transforma in aur si poseda puteri miraculoase. Se spune ca , daca tai o ramura dintr-un pom fructifer in Seara de Craciun, intre ora 11 si miezul noptii si o pui in apa, ea va inflori la 30 de zile dupa aceea. Se mai zice ca orice rugaciune facuta in Noaptea de Craciun se va indeplini.