Secretele atomice se gasesc pe toate drumurile

Apropo.ro / 17.06.2008, 10:16
Secretele atomice se gasesc pe toate drumurile
Mai multe planuri pentru fabricarea unor arme nucleare sofisticate au fost descoperite in calculatoarele unei retele elvetiene de contrabandisti.

Un raport al Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), dat publicitatii luni, dezvaluie ca planuri pentru fabricarea unor arme nucleare sofisticate au fost descoperite in calculatoarele unei retele elvetiene de contrabandisti asociati expertului pakistanez Abdul Qadeer Khan, considerat arhitectul programului nuclear pakistanez.

Planurile descoperite de autoritatile elvetiene erau mai reduse si mai sofisticate decat cele cumpartate de Libia de la Khan si puteau duce la fabricarea unui focos nuclear transportabil de o racheta balistica, potrivit ISIS. "Acestea ar fi fost ideale pentru doi dintre clientii lui Khan, Iranul si Coreea de Nord", a precizat institutul.

ISIS a citat un oficial de rang inalt din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) care a declarat ca se indoieste ca cei trei contrabandisti elvetieni sunt singurii care dispun de astfel de documente.

Raportul a generat temeri la Washington si in alte cancelarii ca secretele atomice s-ar putea propaga rapid si pune sub semnul indoielii concluziile la care au ajuns anul trecut serviciile americane de informatii potrivit carora Iranul si-a suspendat programul nuclear militar in 2003.