Secretele reginei pierdute a Egiptului

Apropo.ro / 14.04.2008, 00:00
Secretele reginei pierdute a Egiptului
Documentarul prezintă dovezi arheologice, criminaliste şi ştiinţifice care identifică o mumie veche de 3500 de ani ca fiind Hatshepsut, regina care a domnit în Egipt ca faraon. Este cea mai importantă descoperire realizată în Valea Regilor, după identificarea lui Tutankamon....

O echipă de experţi în criminalistică şi arheologie, sub conducerea doctorului Zahi Hawass, secretarul general în cadrul Consiliului suprem pentru antichităţi al Egiptului, foloseşte o gamă completă de tehnologii criminalistice pentru a o identifica pe Hatshepsut. Pornind de la cîteva mii de mumii neidentificate, echipa îşi concentrează căutările asupra a numai două – ambele găsite în mormîntul doicii lui Hatshepsut – însă indiciile finale se află în cutia canopică inscripţio­nată cu numele reginei-faraon. Prin scanarea cutiei se descoperă o măsea care, conform măsură­torilor, se potriveşte perfect cu alveola unui molar superior ce îi lipseşte uneia dintre cele două mumii. “Descoperirea mumiei lui Hatshepsut este una dintre cele mai importante din istoria Egiptului”, a declarat dr. Hawass. “Domnia ei a fost o perioadă prosperă, totuşi, în mod misterios, ea a fost ştearsă din istoria egipteană. Noi sperăm că mumia ne va ajuta să scoatem la lumină acest mister, precum şi natura misterioasă a morţii reginei.”

Hatshepsut a fost fiica lui Tuthmosis I. Cînd acesta a murit, fiul său, Tuthmosis al II-lea, i-a urmat pe tron şi, conform tradiţiei, s-a căsătorit cu sora lui vitregă, Hatshepsut. După ce şi Tuthmosis al II-lea a murit, aproximativ în anul 1479 î.H., fiul său minor, Tuthmosis al III-lea, a devenit faraon. Acesta a domnit împreună cu Hatshepsut pînă în anul 1473 î.e.n., cînd ea s-a autoproclamat faraon. A folosit mai multe strategii pentru a-şi justifica gestul, pretinzînd chiar că zeul Amun-Ra îi vizitase mama însărcinată, prin urmare ea însăşi era un copil cu descendenţă divină. Hatshepsut şi-a însuşit însemnele regale, inclusiv cîteva atribute specific masculine, cum ar fi barba falsă şi anumite piese de îmbrăcăminte. De asemenea, a cerut să fie zugrăvită şi tratată ca un bărbat.

A dispărut în mod misterios în jurul anului 1458 î.H., cînd Tuthmosis al III-lea şi-a recăpătat titlul de faraon. Deşi puterea ei s-a întins asupra întregului Egipt, iar domnia ei a fost prosperă, moştenirea lui Hatshepsut a fost în mod sistematic eliminată din istoria Egiptului – dovezile istorice au fost distruse, monumentele ei au fost dărîmate, iar corpul ei a fost îndepărtat din propriul mormînt.

Documentar
duminică,12.00, Discovery