Sediul Consulatului Danemarcei la Beirut a fost incendiat

Apropo.ro / 05.02.2006, 13:24
Sediul Consulatului Danemarcei la Beirut a fost incendiat
Protestatari libanezi au incendiat consulatul danez din Beirut, duminica, în semn de protest fața de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, o acțiune ce escaladeaza tensiunile, dupa ce violențe similare s-au înregistrat sâmbata în Siria, relateaza Reuters. Mii

Protestatari libanezi au incendiat consulatul danez din Beirut, duminica, în semn de protest fața de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed, o acțiune ce escaladeaza tensiunile, dupa ce violențe similare s-au înregistrat sâmbata în Siria, relateaza Reuters.

Mii de persoane, unele purtând steaguri verzi islamice, au scandat „Allah este cel mai mare!” în fața cladirii în flacari.

Unii stateau pe un vehicul al pompierilor - una dintre cele trei care au fost avariate de protestatari pentru a-i împiedica pe pompieri sa stinga incendiul.

Deocamdata nu este clar daca în cladire se afla cineva în momentul izbucnirii incendiului.

Forțele de securitate libaneze au facut uz de gaze lacrimogene împotriva protestatarilor - în numar de circa 20.000 - care se îndreptau catre consulatul danez.

Martori oculari au declarat ca forțele de securitate au tras focuri de avertisment și au folosit tunuri cu apa pentru a dispersa protestatarii, care au incendiat doua vehicule ale Apararii civile, o mașina a poliției și un jeep militar.

Potrivit unei surse, mai mulți clerici musulmani au ieșit în strada pentru a face apeluri la calm.

„Nici un alt Dmnezeu în afara de Allah, Mohamed este profetul sau!” – au scandat protestatarii, care au aruncat cu pietre în forțele de securitate. Mai multe persoane au leșinat din cauza gazelor lacrimogene.

Premierul libanez Fouad Siniora a condamnat violențele la care s-au dedat protestatarii.

„Nu au nici o legatura cu islamul. Destabilizarea securitații și vandalismul dau o imagine greșita despre islam. Profetul Mahomed nu poate fi aparat așa”, a subliniat el.

Premierul a mai spus ca protestatarii au atacat și mașini și magazine din zona.

Mohammad Rashid Qabani, principalul lider sunnit din Liban, a lansat un apel la calm.

„Nu dorim ca exprimarea condamnarii noastre (fața de publicarea caricaturilor) sa fie folosita de unii pentru a prezenta o imagine distorsionata a islamului. Astazi ne confruntam cu un test foarte important. Lasați ca exprimarea condamnarilor noastre sa fie în conformitate cu valorile islamului”, a subliniat el.

Sâmbata, protestatari sirieni au incendiat ambasadele daneza și norvegiana din Damasc și au avariat reprezentanța diplomatica a Suediei.

Țarile scandinave și Statele Unite au condamnat Siria pentru ca nu a reușit sa asigure securitatea ambasadelor.

Mediafax