Șemineu sau soba pe lemne? Aflăm de la meșteri ce este mai potrivit pentru încălzirea locuinței noastre cu lemne

De: ApropoTV.ro / 13.03.2023, 18:35
Șemineu sau soba pe lemne? Aflăm de la meșteri ce este mai potrivit pentru încălzirea locuinței noastre cu lemne

Atât soba, cât și șemineul pe lemne aparțin universului fascinant al soluțiilor de încălzire alternativă care vor aduce în fiecare casă, acel necesar de căldură, la pachet cu un design deosebit. Această combinație de funcționalitate și design, vor avea rolul de a se plia ideal cu arhitectura generală propusă de personalitatea căminului tău. Indiferent de stiluri (clasic, rustic sau modern) varietatea de modele de sobe sau șeminee pe lemne, îți va permite să te joci cu imaginația de forme, tipuri de materiale sau dimensiuni.

 

Iar dacă te întrebi în ce constă diferența dintre un șemineu pe lemne și o sobă pe lemne, cu ajutorul meșterilor sibieni în șeminee, vom încerca să îți oferim câteva informații esențiale, astfel încât, la final, să-ți poți face măcar o idee despre care dintre variante ți s-ar potrivi mai bine necesităților de încălzire ale familiei și căminului tău.

 

În primul rând, un șemineu pe lemne necesită mai mult spațiu, dat fiind faptul că este alcătuit din mai multe componente și poate avea un design diferit, în funcție de cerințele fiecăruia. În schimb, soba ocupă un spațiu redus, aceasta având un design mult mai compact și, evident, nu la fel de pretențios.

 

Specialiștii ne avertizează că, indiferent de complexitatea sau de puterea sobelor, aceasta nu vor reuși să se ridice la nivelul randamentului pe care îl oferă încălzirea cu șeminee. În concluzie, soba este recomandată doar pentru încălzirea caselor de dimensiuni mici, a cabanelor sau caselor de vacanță de la munte.

 

Indiferent dacă ne referim la un șemineu pe lemne modern, clasic, elegant sau rustic, acesta va oferi un aspect unic spațiului unde urmează să fie montat. O sobă tip șemineu se integrează cu ușurință într-o amenajare minimalistă, unde se pune accent pe funcționalitate și mai puțin pe partea estetică.

 

La capitolul eficiență, șemineul pe lemne este recomandat pentru cei care doresc să încălzească întreaga locuință sau doar pe acele spații cu dimensiuni considerabile. Acesta este prevăzut cu elemente de distribuire a aerului cald cu ajutorul grilelor speciale de aerisire. Astfel, căldura va ajunge uniform în spațiile adiacente locului unde este instalat șemineul.

 

De cealaltă parte, randamentul unei sobe pe lemne este limitat. Aerul cald este distribuit în proximitatea camerei în care se află soba sau poate ajunge și în alte încăperi cu ajutorul caloriferelor. Dar chiar și așa, racordată la calorifere, soba nu avea un randament superior, așa cum se întâmplă în cazul unui șemineu. Din punct de vedere financiar, șemineul necesită o investiție inițială considerabilă, dar deosebit de eficientă pe termen lung spre deosebire de centralele termice.

 

De asemenea, acestea au o durată mare de viață, astfel că  producătorii oferă o garanție de 5-10 ani pentru focar și până la 30 de ani pentru coșul de fum. Și din punct de vedere al rezistenței în timp, poți răsufla liniștit. Longevitatea unui șemineu este garantată de plăcile izolatoare. Acestea sunt construite să reziste la temperaturi de până la 1100 de grade Celsius, fără să aibă efecte negative asupra sănătății tale.

 

Mesterii sibieni îți pun la dispoziție o gamă largă de șeminee și sobe premium, dar și coșuri de fum, burlane, focare pe lemne, gaz sau peleți, elemente de montaj, numeroase accesorii, dar și servicii profesionale de montaj și curățare coșuri de fum. Aceștia îți vor oferi răspunsuri la toate întrebările pe care le ai și îți vor oferi consultanță gratuită pentru proiectul tău termic.