Semințele de floarea-soarelui, sursa de proteine și vitamine la îndemâna oricui!

De: Dragos Tanase / 10.04.2014, 14:40
Semințele de floarea-soarelui, sursa de proteine și vitamine la îndemâna oricui!
Semințele de floarea-soarelui pot fi consumate cu încredere în loc de migdale sau caju. reprezintă o adevărată sursă de sănătate și un excelent energizant. Sunt mai ieftine și au numeroase proprietăți benefice: conțin grăsimi sănătoase, fibre și proteine, vitamine și minerale.

Aceste semințe sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan și fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge). Semințele de floarea soarelui și fisticul au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g.

Fitosterolii sunt compuși existenți în plante, care au o structură chimică foarte asemănătoare cu a colesterolului, iar atunci când sunt prezenți în dietă în cantități suficiente, se consideră că ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar și scăderea riscului de a face anumite tipuri de cancer.

Efectele benefice ale fitosterolilor sunt atât de importante încât au fost extrași din soia, porumb, ulei de pin și adăugați în alimentele procesate, cum ar fi în substituienți ai untului, care au fost apoi considerate alimente ce ajută la reducerea nivelului de colesterol.

35 gr de semințe de floarea soarelui conțin: 61% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducând un aport de 204 calorii.

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bună de magneziu, care ajută la reducerea intensității astmului, la diminuarea tensiunii arteriale mari, prevenirea migrenelor, precum și la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.

Seleniul a fost demonstrat că induce repararea și sinteza ADN-ului în celulele deteriorate, inhibă proliferarea celulelor canceroase, și induce apoptoza lor (moartea celulară programată).

Aceste semințe conțin peste 40% proteine, care se apropie ca valoare nutritivă de cele de origine animală.

Se recomada a fi consumate în stare crudă, pentru a profita la maxim de calitățile lor nutritive, însă le puteți folosi și ușor prăjite în unele preparate precum salate și alte rețete cu legume sau chiar omlete.

Dar și semințele de dovleac îmbunătățesc imunitatea și furnizează substanțe nutritive esențiale pentru organismul nostru! Vezi 6 beneficii ale semințelor de dovleac!