Senatul a adoptat noua taxa auto. Urmeaza Camera Deputatilor

De: Marian Andrei / 01.11.2011, 08:00
Senatul a adoptat noua taxa auto. Urmeaza Camera Deputatilor
Senatorii au adoptat luni un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prin care se modifica taxa de prima inmatriculare, criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

In noua forma, taxa pentru emisii poluante este calculata pe baza unor „criterii obiective” – tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienti propusi de Executiv, si permite taxarea corecta si reala a poluatorilor bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia.

Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea taxei cu pana la 25 la suta, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa.

Taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.