Senatul italian adopta reforma serviciilor secrete

Apropo.ro / 01.08.2007, 15:45
Senatul italian adopta reforma serviciilor secrete
Senatul italian a adoptat miercuri reforma serviciilor secrete, acordând mai multa putere sefului Guvernului si Comisiei parlamentare de control, pentru a încerca sa refaca imaginea acestor agentii, compromise de o serie de scandaluri, transmite AFP. Conform textului, votat de

Senatul italian a adoptat miercuri reforma serviciilor secrete, acordând mai multa putere sefului Guvernului si Comisiei parlamentare de control, pentru a încerca sa refaca imaginea acestor agentii, compromise de o serie de scandaluri, transmite AFP.

Conform textului, votat de Senat dupa Camera Deputatilor, SISDE (serviciul secret civil) devine Agentia de informatii si de securitate interna (AISI), iar SISMI (serviciul secret militar) devine Agentia de informatii si de securitate externa (AISE).

Seful Guvernului se va ocupa de „conducerea politica si coordonarea celor doua agentii”, cu posibilitatea de a numi un ministru caruia sa îi transfere o parte dintre sarcinile sale. De asemenea, el îi numeste si îi revoca pe directorii celor doua agentii.

Comisia parlamentara pentru controlul serviciilor secrete (COPACO) va avea prerogative sporite si poate suprima, la decizia unanima a celor zece membri, secretul de stat, atunci când este invocat de o persoana care raspunde în fata acestei institutii. Secretul de instructie sau secretul bancar nu vor mai putea fi invocate în fata COPACO.

Aceasta institutie parlamentara, care va fi condusa de un membru al opozitiei, va avea de asemenea posibilitatea de a controla cheltuielile serviciilor de informatii si de a accede la birourile celor doua agentii.

Mediafax