Senzația de a fi în control este cheia pentru o viață mai lungă, mai sănătoasă

De: Mihaela Enache / 10.02.2014, 12:00
Senzația de a fi în control este cheia pentru o viață mai lungă, mai sănătoasă
Dacă ești de părere că viața este în afara controlului tău, gândește-te mai bine, deoarece această atitudine îți poate afecta riscul de mortalitate!

Cercetările sugerează că oamenii care se simt în control și cred că își pot atinge obiectivele în ciuda greutăților au mai multe șanse să trăiască mai mult și să aibă o viață mai sănătoasă.

Și o educație superioară nu înseamnă neapărat că ai auto-control.

„Un sentiment ridicat de a deține controlul șterge diferențele de educație atunci când vine vorba de mortalitate. O persoană cu o educație mai slabă, dar cu un înalt simț de control este practic insesizabilă față de o persoană cu o educație înaltă”, a spus Margie Lachman, profesor de psihologie la Massachusetts-based Brandeis University.

În cadrul acestui studiu, oamenii cu o educație mai slabă, dar cu un simț al controlului mare asupra vieții lor au avut o rată de mortalitate de trei ori mai mică decât cei cu un sentiment mai scăzut de control.

De fapt, un înalt simț al controlului pare să nege riscurile de mortalitate asociate cu educația inferioară.

Aceste abordări pot fi puse în aplicare în programele educaționale și de sănătate publică ce vizează creșterea atitudinii și comportamentului de promovare a sănătății și, în cele din urmă, reducerea riscurilor de mortalitate, au sugerat psihologii.