Serban Copot este radical: 10 lucruri pe care le-ar schimba in Romania!

De: Nicoleta Nicolae / 01.12.2015, 10:00
Serban Copot este radical: 10 lucruri pe care le-ar schimba in Romania!
Serban Copot, artistul din trupa Animal X, s-a destainuit pe blogul personal si, in ajunul Zilei Nationale, a enumerat 10 lucruri pe care ar dori sa le schimbe in Romania, pentru ca tara sa evolueze inspre bine.

Solistul a atras atentia atat asupra sistemului politic si administrativ, dar si asupra defrisarilor ilegale si a braconajului, Serban fiind cunoscut pentru proiectele sale de protejare a naturii prin intermediul asociatiei sale, Generatia Verde. 

 

“10 lucruri care as vrea sa se schimbe in Romania:

1. Stilul de a face politica. Nivelul de respect atat de scazut fata de cetatenii acestei tari, in toti acesti 26 de ani, a dus la dezastrul la care asistam. Clasa politica este un soi de serparie sinistra, cu increngaturi si incuscriri din cele mai colorate.

2. Nesiguranta si teama de viitor. Lipsa de planuri de tara pe termen mediu si lung, haosul schimbarilor de guvern frecvente, scandaluri si ordonante peste ordonante, coduri peste coduri si modificari peste modificari nu iti ofera impresia de siguranta.

3. Ipocrizia. Ma deranjeaza tendinta de a considera, spre exemplu, Germania sau Franta, la fel ca si alte tari dezvoltate occidentale, drept insuficient de bune pentru a-i trage de urechi pe cei care conduc Romania. Acest soi de ipocrizie din prezent a fost indus in discursul public de catre cei care incercau sa ascunda sub pres mizeriile si neajunsurile din propria ograda.

4. Marlania. Parcarea pe locurile rezervate persoanelor cu handicap, plantatiile de rahati de caini care raman prin orase dupa ce se topeste zapada, in general toata aceasta nepasare.

5. Disputa educatiei religioase. Ma deranjeaza modul in care a ajuns sa fie criticata credinta din pricina celor care reprezinta biserica in Romania. Crestinismul NU este o “tampenie” de care copiii nu au nevoie.

6. Sistemul de invatamant. Sute si mii de modificari in programa scolara, fara pic de viziune, strategie si tactica au dus la momentul in care suntem acum. Nicio perspectiva.

7. Prostitutia mascata. O vedem si auzim la televizor sub varii forme, dar nu o vedem controlata in niciun fel.

8. Defrisari masive. Daca am privi tara asta ca pe un organism uman, defrisarile ar reprezenta cancerul la ficat. Pana cand nu realizam ca cel mai de pret bun al acestei tari este capitalul natural, nu o sa ne ridicam din mediocritate.

9. Braconajul. Un alt subiect care imi macina sufletul este braconajul. Acest fenomen se intampla de 26 de ani, pare-se, cu atenta obladuire a autoritatilor.

10. Blamarea constanta a tinerilor. Este un obicei impamantenit in randul celor trecuti de 40 de ani de a da cu pumnul in capul tinerilor: astia nu sunt buni de nimic, astia stiu numai cluburi, bautura, facebook si calculator etc. Gresit, domnilor! Daca va luati numai dupa ce priviti la TV, sunteti intr-o eroare totala. Viitorul nostru, pensia noastra, batranetile tale depind de tinerii tarii in care traiesti”, a scris artistul pe www.serbancopot.ro.  

 

Serban Copot continua postarea intr-un ton optimist, enumerand cele 10 lucruri care nu ar vrea sa se schimbe in Romania.

 

„1. Gradina de la tara. Acolo este gustul Romaniei. Rosia deformata de soare si gust, castravetele zemos si racoritor si toate cele ce cresc asa cum vrea mama natura le iubesc. Ador sa ma plimb si sa admir formele in care le plamadeste glia strabuna. Parca te reconectezi la adevar, la sursa, acolo unde nu ambalajul conteaza, unde unicitatea Exista si nu trebuie inventata. 

2. Taranul roman. Adevaratul taran roman este un domn si un filozof. Taranul roman nu are nevoie de adendumuri sau legi specifice. In adancul lui, el stie ca genialitatea consta in simplitate.

3. Prietenii. Cred cu tarie ca cei mai buni prieteni sunt romanii. Calzi, primitori, ingaduitori, plini de viata, gata la orice ora sa te ajute cu orice.

4. Toleranta etnica. Eu vin din Constanta. In Dobrogea exista peste 14 etnii care convietuiesc de atat amar de vreme in buna vecinatate. Niciodata geamia nu a deranjat vreun crestin sau biserica vreun musulman. Parintii mei primesc cu bucurie dulciuri de sarbatorile musulmane de la vecinii turci sau tatari, la fel cum se intampla si invers.

5. Natura. Romania este una dintre singurele tari din Europa care mai are habitate naturale neatinse de exploatarea umana. Padurile virgine romanesti sunt un bun de pret si de mandrie care ar trebui pazit cu pretul vietii.

6. Initiativele tinerei generatii. Scanteia de spirit civic care a scos lumea in strada cu protestele impotriva exploatarilor de la Rosia Montana. A fost un moment inaltator care mi-a aratat ca nu suntem singuri in lupta pentru protejarea naturii.

7. Traditiile romanesti, fie ca-s legate de sarbatori, superstitii sau evenimente locale. Este absolut fascinant cum traditiile crestinesti s-au impletit cu cele ce tin de aceste meleaguri de mii de ani.

8. Ciorba. Ador ciorba si ii duc dorul daca nu o am. Nu stiu daca este un produs neaos romanesc, dar o consider chintesenta bucatariei romanesti si nectarul zeilor.

9. Tuica sau palinca romaneasca. O prefer inaintea oricarei bauturi spirtoase indiferent de cate zeci de ani este tinuta in nu stiu ce fel de butoi.

10. Ingeniozitatea romaneasca. Acel gen de ingeniozitate adaptiva, de genul MacGyver, care te scoate din incurcatura cu o sarma”, a adaugat solistul.

Explicatiile acestor 20 de alegeri sunt detaliate de artist pe www.serbancopot.ro.

Serban Copot este cunoscut publicului ca membru al trupei Animal X, proiect considerat un adevarat fenomen in industria muzicala autohtona, prima formatie din Romania care a castigat mult ravnitul trofeu  MTV Europe Music Awards.

Artistul a infiintat, in anul 2006, Asociatia Generatia Verde cu scopul de a aduce pe agenda publica subiectul ecologiei si al protectiei mediului. Pentru proiectele sale, a primit distinctii si recunoastere pentru aportul adus la lupta cu obiceiurile nocive naturii. Serban a fost nominalizat ca Ambasador al Comisiei Europene in lupta cu Schimbarile Climatice, Ambasador al Comisiei Europene pentru Biodiversitate si Ambasador WWF.

Serban Copot a lansat inclusiv carti si albume muzicale pentru copii, a dublat personaje de desene animate si comunica in prezent cu fanii prin intermediul blogului sau,www.serbancopot.ro.