Şerban Ionescu – Marinar de cursă lungă

De: Cătălina Matei / 09.02.2009, 00:00
Şerban Ionescu - Marinar de cursă lungă
Dacă pînă acum ne-am obişnuit să-l vedem pe Şerban Ionescu în diverse seriale de comedie, actorul se întoarce la dramă în noua producţie de la Antena 1, ”Fetele marinarului”. Personajul său, Amza Trifan, fost marinar, îşi doreşte să intre în politică, însă trecutul revine în cele mai neaşteptate forme: trei fete!

Dacă în altă producţie a jucat un prim-ministru, rolul marinarului i-a atras cîteva asemănări cu preşedintele ţării, marinar şi el de meserie. Însă nu există decît o asemănare… de profesie! ”Prin ’85, am jucat într-un film, , o poveste marinărească, cu o navă care intră în derivă… atunci am mai fost marinar. Armata am făcut-o la Aviaţie şi d-aia m-am făcut actor… că tot aerian sînt! Pe vremea aceea, se fugea de Marină, unde se facea armata timp de doi ani. Era şi o glumă: Un tînăr se duce la recrutări şi spune: , sperînd să intre astfel la Marină. Iar replica era: .

Revenind la aviaţie, n-am pilotat, n-am sărit cu paraşuta… Vorbind serios, am vrut să fac aviaţie pentru că tăticul meu a fost pilot. Deşi sînt născut la Corabia – tot cu apă! –, am copilărit la Caracal, iar apoi m-am mutat în Braşov, prin ’51. Şi, pînă să intru la Aviaţie, am avut diverse slujbe: sufleur, maşinist, am lucrat şi în uzină… Pînă la urmă, tot actoria a rămas profesia mea”, povesteşte Şerban Ionescu.

Nevestele marinarului

În serial, joacă şi Magda Catone, soţia din acte a actorului, pentru că, în povestea de la Antena 1, Şerban Ionescu are o altă nevastă, pe Manuela Hărăbor. Magda Catone o interpretează aici pe viitoarea cuscră a lui Amza Trifan, o parvenită care, alături de soţul ei, Stelian Bratosin, alias Alexandru Geor­gescu, visează la averea marinarului. ”Îmi place tare mult cuplul Bratosin, sînt nişte hahalere, care stîrnesc rîsul de multe ori”.

Şerban Ionescu şi Magda Catone s-au mai întîlnit şi în alte producţii. De fapt, chiar s-au îndrăgostit pe platourile de la ”Imposibila iubire”. Prin 1982, cînd… ”de altfel, ne-am şi luat!”. Se pare că, de vreo 26 de ani încoace, iubirea s-a dovedit a nu fi… chiar atît de imposibilă! Cei doi au o căsnicie fericită şi un fecior de care sînt tare mîndri amîndoi, Carol. Şi în serial, actorul are un băiat, dar şi trei fete – fetele marinarului.

Cum se descurcă Şerban Ionescu cu trei fete? Deocamdată, n-a avut scene decît cu una dintre ele – Jamila, inter­pretată de Corina Moise. Revenind la viaţa reală, Şerban Ionescu experimentează ipostaza de tătic de adolescent, căci Carol este în perioada emo­ţiilor, senti­mentelor, primei iubiri…

Pasiunile Pelicanului

Adică vînătoarea, pescuitul, plimbările în aer liber… şi gătitul. În continuare, Şerban Ionescu este bucătarul-şef al familiei, căci soţia sa nu se pricepe prea bine la gătit. Însă, de fiecare dată cînd încearcă, Magda Catone este încurajată de cei doi bărbaţi din casă.

”La cît timp are ea… programul de la filmări este foarte încărcat!”, ne lămureşte Pelicanul, aşa cum i se spune actorului. ”Pe Mimi Brănescu, unul dintre scenariştii acestui proiect, îl cunosc de multă vreme. Chiar îmi propu­sese să joc în , alt serial scris de el şi de Dorin Chiriac, însă eu eram prins în alt proiect la acea vreme. Însă uite că tot l-a prins pe Pelicanul – asta e porecla mea. Deci… tot legat de apă! Se pare că am fost predestinat să fiu marinar!”, glumeşte actorul.

În afară de filmă­rile de la ”Fetele marinarului”, Şerban Ionescu este actor şi la Teatrul Naţional, unde joacă în două spectacole: ”Inimă de cîine” şi ”Eduard al III-lea”. Cît despre retragere… ”Nu ies prea curînd la pensie. Nici nu vreau. Mai am ceva de spus!”.

Fetele marinarului – luni – joi, 22.00, Antena 1