Servicii telecom în zonele rurale izolate

Apropo.ro / 27.04.2004, 10:37
Servicii telecom în zonele rurale izolate
Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor (MCTI) va deschide, în acest an, cîteva sute de centre de resurse și comunicare în localitațile rurale izolate, prin intermediul carora populația din aceste zone va avea acces la servicii de

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor (MCTI) va deschide, în acest an, cîteva sute de centre de resurse și comunicare în localitațile rurale izolate, prin intermediul carora populația din aceste zone va avea acces la servicii de telefonie și Internet.

Astfel de centre, dotate cu trei calculatoare conectate la Internet, telefoane, fax și imprimanta, au fost deschise, în acest an, în județele Galați (Balașești), Braila (Frecaței) și Vaslui (Rebricea și Iana). Valoarea totala a investiției în aceste centre s-a ridicat la 220.000 dolari.

„Pentru acest an avem alocate doua milioane de dolari pentru extinderea acestor centre în comunitațile defavorizate, numarul acestora ridicîndu-se la cîteva sute”, a declarat, luni, Adriana Țicau, secretar de stat în MCTI.

Centrele asigura servicii de fax, fotocopiere, procesare de text, e-mail, acces Internet pentru mai mult de 12.000 de persoane.

Operatorii de telecomunicații Mobifon (Connex), Romtelecom, Orange și RarTel au furnizat echipamentul necesar pentru a conectarea la rețeaua publica de telefonie fixa, iar Microsoft a oferit gratuit software pentru calculatoarele instalate.

Programul se deruleaza în cadrul proiectului Romania Information Technology Initiative – Access Project (RITI – Access), susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaționala cu aproximativ 3,8 milioane dolari.

Adriana Țicau a mai spus ca Guvernul poarta negocieri cu Banca Mondiala pentru suplimentarea resurselor necesare extinderii acestui proiect. Ea a precizat ca valoarea fondurilor este de ordinul zecilor de milioane dolari.

Mediafax Business/ IT