Serviciile straine de informatii si-au intensificat activitatea in Cehia

Apropo.ro / 18.01.2008, 13:26
Serviciile straine de informatii si-au intensificat activitatea in Cehia
Serviciile straine de informatii si-au intensificat activitatile specifice in Cehia pe fondul negocierilor privind amplasarea pe teritoriul ceh a statiei radar SUA.

Serviciile straine de informatii, inclusiv cele ruse, si-au intensificat activitatile specifice in Cehia pe fondul negocierilor privind amplasarea pe teritoriul ceh a statiei radar in cadrul scutului american antiracheta, a declarat un oficial ceh de rang inalt, citat de CTK in pagina electronica.

Presedintele comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Jan Vidim, a declarat ca serviciile secrete cehe monitorizeaza indeaproape eforturile guvernelor straine.

Directorul serviciului militar de informatii, Ondrej Palenik, cel al serviciului de informatii interne UZSI, Ivo Schwarz, si cel al serviciului intern de contraspionaj, Jiri Lang, au participat joi la o sedinta cu usile inchise in cursul careia i-au informat pe membrii comisiei de interesul manifestat de serviciile straine de spionaj fata de statia radar americana.

"Am primit informatii privind o serie de metode specifice de influentare aplicate de serviciile straine de informatii si, bineinteles, informatii despre contramasurile luate de serviciile noastre speciale", a declarat Vidim.

El a precizat ca, in anumite cazuri, aceste activitati nu reprezinta o amenintare pentru securitatea Cehiei.

"Nu este nimic suprinzator atat timp cat aceste servicii au fost infiintate pentru a obtine informatii", a declarat Vidim, adaugand ca serviciile straine incearca sa obtina cat mai multe informatii din surse deschise.