Serviţi, vă rog, o ciorbă de peşte… cu Nea Mărin

De: Cătălina Matei / 01.07.2010, 00:00
Serviţi, vă rog, o ciorbă de peşte... cu Nea Mărin
În această vară, specialistul în folclor al emisiunii ”Dansez pentru tine” de la PRO TV testează vedetele la ”Serviţi, vă rog!”, tocmai în Delta Dunării. Şi cum mâinile îi merg la fel de repede la gătit cum îi merg picioarele la joc, Nea Mărin ne-a dezvăluit o reţetă din inima Deltei: ciorbă lipovenească.

Nea Mărin a gătit pentru prima dată cu mulţi ani în urmă, când a
venit la Bucureşti: ” Eram la liceu, am făcut o tocăniţă de cartofi
foarte bună. Sora mea a apreciat foarte mult ce gătisem”. Iar acum,
soţia îl laudă că ştie să facă cei mai buni cartofi prăjiţi din
lume. Iar din frigiderul lui Nea Mărin nu lipsesc niciodată
legumele, brânza, fructele şi prăji­turile de casă făcute de doamna
sa. De câteva zile, specialistul în foclor se află în Delta
Dunării, unde are grijă de vedetele care participă în acest sezon
la „Serviţi, vă rog!”. Cât de bine s-au descurcat acestea la
curăţatul peştelui? „Unii bine, alţii foarte bine. De exemplu, Jean
de la Craiova şi-a rupt mâinile curăţând peşte”. Printre bucatele
preparate de vedete se numără şi ciorba lipovenească, iar Nea Mărin
ne dezvăluie reţeta.

Ciorbă lipovenească
Ingrediente: 2 kg peşte combinat (crap, şalău, biban,
caras), 3 cartofi, 2 ardei graşi (unul roşu, unul verde), 2
morcovi, 3 sau 4 cepe, 3 roşii sau o cutie de roşii tocate în
bulion, 1 legătură pătrunjel, 1 căpăţână usturoi, 5 linguri de
ulei, sare, piper, oţet, ardei iuţi.
Mod de preparare: Curăţăm peştele şi îl tăiem în bucăţi
mari pe care le crestăm din loc în loc. Tăiem ardeii graşi mărunt,
iar cartofii – în patru, ceapa o lăsăm întreagă, iar morcovii îi
dăm pe răzătoarea mică. Se adaugă într-o oală legumele, iar apa să
fie puţin sărată. După ce au fiert legumele, punem peştele şi lăsăm
cel puţin 10-15 mi­nute, iar apoi adăugăm cutia cu roşii decojite
în bulion şi trei linguri de ulei. Punem sare şi oţet după gust şi
stingem focul, adăugând pătrunjelul tocat fin cu ardeiul gras tăiat
în bucăţi mici. Preparăm un sos din usturoiul zdrobit şi cele 2
linguri de ulei ce ne-au mai rămas. Scoatem pe un platou peştele şi
îl aducem la masă împreună cu zeama, oţetul, ardeii iuţi şi sosul
de ustutoi. Se poate servi cu o mămăliguţă şi un pahar de vin
alb.Poftă bună!

Vezi şi alte reţete de vedete:
reţetă Stela Popescu
,
reţetă Roxana Iliescu
,
reţetă Serban Huidu
,
reţetă Ana Maria Gheorghe
,
reţetă Cosmin Cernat
,
reţetă Cristi Brancu
,
reţetă Andreea Esca
,
reţetă Gabriela Cristea
,
reţetă Roxana Ionescu
,
reţetă Oana Cuzino
,
reţetă Andreea Raicu
,
reţetă Ioan Isaiu
,
reţetă Magda Vasiliu