Setenil, satul de sub rocă (Poze)

De: Gabriela Voicu / 20.05.2013, 15:30
Setenil de las Bodegas este un sat din Spania construit sub o roca imensa sapata de raul Guadalporcun.

Această așezare din provincia spaniolă Cádiz a fost construită sub o rocă uriașă „tăiată” de râul Guadalporcun, fără a fi făcute săpături sau alte schimbări la „decorul” inițial.

La prima vedere, imaginile par modificate în Photoshop – peste un sătuc liniștit din patria lui Cervantes s-a „turnat” o rocă imensă… și gata! Dar totul este cât se poate de real, iar așezarea se numește Setenil de las Bodegas. 

Puțin peste 3.000 de oameni locuiesc aici și este atestată documentar de peste 800 de ani. Se spune că în acest loc regina Isabela Catolica, cunoscută drept Isabel de Castilla, ar fi născut un fiu care a decedat după doar câteva ore. Numele lui trebuia să fie Sebastian, de aceea localitatea este patronată de acest sfânt.

Galerie foto

Setenil de las Bodegas

Dar nu datorită numelui Isabelei a devenit Setenil cunoscut, ci pentru că satul se află sub o rocă uriașă. Raul Guadalporcun a săpat de-a lungul miilor de ani un canal prin mijlocul unor formațiuni uriașe. Pe partea stângă, în direcția sa de curgere, s-a format o rocă-gigant, iar oamenii au ridicat satul sub ea, fără a aduce modificari peisajului.

În urmă cu 20 de ani, autoritățile și-au dat seama că roca ar putea atrage turiști, așa că au început să investească masiv în zonă, iar azi aceasta este cunoscută în lumea întreagă.