Seth MacFarlane, criticat dur pentru glumele „acide” de la Gala Premiilor Oscar 2013

De: Gabriela Voicu / 27.02.2013, 12:10
Seth MacFarlane, criticat dur pentru glumele
Chiar dacă Seth MacFarlane a deranjat multă lume cu glumele făcute în calitate de amfitrion al Galei Premiilor Oscar 2013, comediantul a atras audiențe-record.

Ceremonia premiilor Oscar de anul acesta a avut cea mai mare audiență din ultimii trei ani în SUA, fiind urmărită de 40,3 milioane de oameni.

Surprinde-ți mama sau iubita cu o felicitare de Mărțișor!

Motivul pentru această creștere a fost alegerea comicului Seth MacFarlane ca amfitrion al evenimentului. Deși controversat și criticat de unii, replicile acide și ironiile creatorului desenului animat „Family Guy” au atras un public numeros în fața televizoarelor. Anul trecut, evenimentul a cărui gazdă a fost comediantul Billy Crystal, a fost urmărit de 39,3 milioane de oameni, în timp ce în 2011 doar 37,6 milioane au vizionat gala.

În zilele rmătoare Oscarurilor, prestația lui MacFarlane (39 de ani) a fost îndelung comentată. Cei de la „New Yorker” au spus că ceremonia a fost plină de „glume sexiste și grosolane”.

Potrivit The Telegraph, glumele lui MacFarlane au fost neinspirate și le-au „redus pe cele mai bune actrițe din industria filmului la stereotipuri și caricaturi, degradându-le feminitatea, în ansamblu, și chiar afectând industria filmului”, s-au exprimat câteva deputate din California într-o scrisoare destinată lui Hawk Koch, președintele Academiei.

În schimb, Russell Crowe și Steve Martin l-au lăudat pe MacFarlane pentru prestația din noaptea Oscarurilor. Crowe a spus pe contul său de Twitter despre amfitrion că „s-a descurcat foarte bine și a făcut lucrurile cu foarte multă grație”.

Și Hugh Jackman a avut o reacție pozitivă. „Cred că a fost amuzant, relaxat și a reușit să creeze o atmosferă grozavă”, a declarat actorul nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol principal.

Cronicarul Tim Goodman, de la „The Hollywood Reporter” i-a luat la rândl său apărarea lui MacFarlane, invocând presiunea uriașă care se pune pe umerii gazdei celui mai vizionat și important show televizat din lume. În opinia sa, reținerea pe care a arătat-o creatorul lui „Family Guy” în a ironiza starurile a arătat că respectă mai mult decât se credea lumea de la Hollywood.

Pe contul său de Twitter, Seth MacFarlane a glumit pe seama prestației sale. „Pisica mi-a spus că show-ul a decurs bine, dar în niciun caz nu voi mai găzdui evenimentul vreodată, chiar dacă organizatorii mă vor ruga”, a mărturisit comicul actor.

MacFarlane apelează destul de des la glume și subiecte legate de sex și religie în show-ul său animat „Family Guy”. Cele mai aspre critici le-a primit pentru glumele rasiale. Nici cei din sală nu s-au arătat impresionați de umorul sec al actorului, ajungând chiar să îl huiduie.

Cele mai tari glume ale lui Seth MacFarlane de la Gala Oscar 2013

„Bine ați venit la Oscaruri. Adevărata provocare începe acum: să-l facem pe Tommy Lee Jones să râdă” (actorul chiar a râs; Tommy Lee Jones a ajuns un adevărat fenomen pe net cu o imagine de la Globurile de Aur în care arată ursuz).

„Argo spune povestea secretă a unei misiuni de eliberare de ostatici din Iran. Misiunea a fost atât de secretă încât regizorul acestui film este un necunoscut pentru Academie” (o aluzie directă la faptul că Affleck nu s-a aflat pe lista nominalizaților la cel mai bun regizor).

„Este o noapte mare pentru filmele străine. Amour este nominalizat sau, cum îl numesc eu, This is 90”.

Seth MacFarlane

Daniel Day-Lewis, procesul tău de transformare mă fascinează. Ai fost 100% în pielea personajului tău cât filmai pentru Lincoln. Deci, când vedeai un telefon mobil cred că reacția ta era >? Când îl vedeai pe Don Cheadle pe platou, încercai să-l eliberezi de sclavie?”

„Django Unchained este povestea unui bărbat care se bate ca să își salveze femeia iubită, care este supusă violențelor. Sau asta e ceea ce ar numi Chris Brown și Rihanna o seara romantică. S-a tot vorbit despre cuvântul cu n (nigger), dar am înțeles că scenariul este bazat ușor pe conversațiile telefonice ale lui Mel Gibson”.

„Jennifer Lawrence are o atitudine foarte relaxată. Mi-a spus în culise că indiferent dacă pierde sau câștigă, este o onoare că Meryl Streep n-a fost nominalizată”.

Alt moment controversat a fost cel de la începutul galei, în care Seth MacFarlane a cântat o melodie despre sânii actrițelor de Oscar: „Hilary Swank în Boys Don’t Cry. Penelope Cruz în Vanilla Sky. Și Kate Winslet în Heavenly Creatures. Și în Hamlet. Și în Titanic. Și în Iris. Și în Little Children. Și The Reader. Și în orice altceva filmezi. V-am văzut sânii”.