Sezonul nunților

Apropo.ro / 16.09.2005, 15:26
Sezonul nunților
Ceva vechi, ceva nou, ceva de celuloid. Comediile romantice și nunțile au mers mâna în mâna spre vârful box-office-ului înca din primele zile ale cinematografului. Fie ca e vorba de povești fantasmagorice despre mariaje de basm sau de intrigi care exploateaza partea

Ceva vechi, ceva nou, ceva de celuloid. Comediile romantice și nunțile au mers mâna în mâna spre vârful box-office-ului înca din primele zile ale cinematografului. Fie ca e vorba de povești fantasmagorice despre mariaje de basm sau de intrigi care exploateaza partea diabolica din noi, acea care-și dorește sa vada planuri perfecte îndreptându-se inevitabil spre dezastru, ele au fost mereu favoritele publicului. Dovada cea mai recenta: „The Wedding Crashers”, o comedie care a încasat pâna acum nu mai puțin de 247.746.876 în întreaga lume.

Coincidența face ca, în aceași luna, pe ecranele românești sa fie fie lansat și un alt film care are în centru acest capital eveniment existențial – The Wedding Date („Ceva de împrumut”). Pâna ne vom delecta cu acest dublu festin festiv (30 septembrie), „ApropoTV” a taiat pentru voi cele mai apetisante felii din acest tort cinematografic și va propune 5 titluri de top.

5. Moonsun Wedding (2001, regia Mira Nair)
O poveste amplasata în lumea moderna a înaltei sociețați indiene al carei stil vestic de viața e înca puternic amestecat cu tradițiile. Tânara Aditi accepta o casatorie aranjata și pune capat legaturii sale cu un producator de televiziune însurat. Cele 4 zile de aranjamente și celebrari sunt prilejul unor gafe de oranizare, petreceri de familie și drame care amenința sa distruga sarbatoarea. Pe o canava foarte colorata de melodrama muzicala indiana se țese o intriga mult mai complexa, care trateaza teme ca familia, încrederea, abuzul, dragostea, doliul, bucuria, tradiția.

4. Muriel’s Wedding (1994, P.J. Hogan)
Regizorul P.J. Hogan a devenit un expert al casatoriilor cinematografice neconvenționale – și are nu mai puțin de doua prezențe în topul nostru. Acest film australian despre o fata urâțica, dar cu inima mare, obsedata de nunți și de ABBA, e unul dintre cele mai zguduitoare pelicule de gen. Nu va lasați induși în eroare de titlu, de crinolinele albe pe care le tot probeaza în van Muriel sau de soundtrack-ul disco energizant, pentru ca povestea expira prin toți porii durere. Extraordinara și versatila Toni Collette s-a îngrașat mai bine de 18 kilograme pentru a intra în pielea personajului principal, câștigând un premiu al Academiei australiene, dar riscând sa fie etichetata ca „grasana” în primul ei rol major.

Filmul te înțeapa visceral; aceasta fata dulce dar ghinionista, minte și fura pentru a-și împlin visul de-o viața (acela de a îmbraca rochia de mireasa). Însa, oricât de mare ar fi auto-amagirea, Muriel e, cel puțin, singura în stare sa faca ceva cu viața ei, atunci când toți din jurul ei s-au resemnat într-o inerție deprimanta. În aceasta lume tragi-comica, e existența mincinoasa e mai buna decât niciuna.

3. Four Weddings and a Funeral (1994, regia Mike Newell)
Filmul care l-a facut pe Hugh Grant un star a fost un sleeper hit (un succes întârziat) și a obținut o neașteptata nominalizare la Oscar. Grant intrepreteaza un britanic care are fobie de a-și lua angajamente în viața amoroasa și care se îndragostește la prima vedere de Andie MacDowell atunci când o întâlnește la o nunta. Continua sa dea unul peste celalalt și sa interacționeze la celalalte festivitați din titlu, deși logodna ei e un obstacol pentru povestea lor de dragoste. Regizorul Mike Newell combina fluid comedia cu tragedia, meșteșugind un film amuzant, dar percutant, pastrând ceremoniile vii și entertaining; fiecare dintre ele e garnisita cu atmosfera ei distincta și cu propria-i semnificație dramatica. Șarmul cuplului MacDowell-Grant e greu de egalat.

Citește mai multe despre nunțile din filme numai în

Tags: