Sfântul Ion si Tontoroiul femeilor

Apropo.ro / 07.01.2002, 15:31
Sfântul Ion si Tontoroiul femeilor
Crestinii spun despre sfântul Ion ca a fost pastor de capre si înca de tânar propovaduia pocaința. El este cel care i-a botezat în Iordan pe cei care i-au ascultat predicile, menite sa-i îndrepte pe oameni spre Dumnezeu. El l-a botezat si pe Iisus. Când unii se grabeau sa-l

Crestinii spun despre sfântul Ion ca a fost pastor de capre si înca de tânar propovaduia pocaința. El este cel care i-a botezat în Iordan pe cei care i-au ascultat predicile, menite sa-i îndrepte pe oameni spre Dumnezeu.

El l-a botezat si pe Iisus. Când unii se grabeau sa-l considere Mesia, le spunea „sunt solul trimis sa pregatesc calea înaintea Lui”. Ioan a trait în vremea împaratului Irod, care îsi repudiase nevasta si traia în desfrâu cu soția fratelui sau. suparata din cauza mustrarilor lui Ion, Irodiada obține arestarea si chiar capul lui Ioan, în schimbul unui dans pe care fiica ei, salomeea, îl danseaza la sarbatorirea zilei de nastere a lui Irod.

În tradiția populara, ziua sfântului Ion mai este cunoscuta si sub denumirea de Iordanitul sau Tontoroiul Femeilor. Conform povestilor din popor, în 7 ianuarie, nevestele organizeaza o petrecere de pomina. Ele se aduna la o gazda, unde manânca, joaca, chiuie toata noaptea, cânta si beau din belsug, spunând ca se „iordanesc”.

În aceasta zi, normele de buna-cuviința ale satului sunt date la o parte, iar excesele de bautura si petrecerile peste masura sunt tolerate pentru ca femeile se considera mai tari decât barbații, asa ca lipsesc de acasa, chefuiesc si se distreaza fara a da cuiva socoteala.

Nicolle Ebner
[Hunedoreanul]