Sfârșitul lumii se amână, potrivit „noilor” calendare mayașe. Cu 7.000 de ani!

De: Marian Andrei / 11.05.2012, 15:00
Sfârșitul lumii se amână, potrivit
Arheologii americani au descoperit în Guatemala cele mai vechi calendare astronomice maya, datând din secolul 4, care nu anunță sfârșitul lumii în 2012, contrar anumitor credințe populare.

„Noile” calendare au fost descoperite într-o casă dezgropată în situl maya Xultun, se arată într-un studiu publicat de revista americană Science.

Într-una dintre camerele locuinței, zidurile sunt acoperite cu glife – caractere gravate în piatră – iar multe dintre acestea sunt cifre reprezentând calcule asociate diverselor cicluri ale calendarului maya.

Este vorba de un calendar ceremonial de 260 de zile, de un calendar solar de 365 de zile și de un ciclu anual de 584 de zile al planetei Venus și de cel de 780 de zile al planetei Marte, a explicat arheologul William Saturno de la Universitatea din Boston, coordonatorul săpăturilor.

„Străvechii mayași preziceau faptul că lumea va continua să existe vreme de încă 7.000 de ani și că lucrurile vor fi exact cum erau atunci”, a adăugat William Saturno.

„Astăzi ne aflăm încă în căutarea unor semne care să ateste că lumea se va sfârși, în timp ce mayașii căutau, din contră, asigurări că nimic nu se va schimba – era o stare de spirit total diferită”, a dezvăluit cercetătorul american.

Citeste mai mult despre cele mai noi calendare mayașe descoperite în Guatemala, pe Mediafax.ro.