SFÂRȘITUL LUMII: valul de panică a cuprins China și Rusia!

De: Gabriela Voicu / 11.12.2012, 10:30
SFÂRȘITUL LUMII: valul de panică a cuprins China și Rusia!
21 decembrie ar fi ziua care conincide cu Apocalipsa, în opinia multor oameni din toate colțurile lumii. Panica îi determină pe mulți să facă provizii și pregătiri speciale pentru "marele eveniment", în timp ce guvernele lumii încearcă să calmeze populația.

Se apropie ziua de 21 decembrie, care potrivit calendarului mayaș marchează sfârsștul unei perioade de 125 de ani, iar panica se instalează în rândul oamenilor, care se gândesc la sfârșitul lumii.

Calendarul mayaș, care începe în anul 3114 î.Hr., se încheie brusc la această dată, iar adepții teoriei se înmulțesc pe măsură ce termenul se apropie, mai puțin în rândul asiaticilor.

Ideea unui cataclism a tulburat liniștea a milioane de oameni, din Rusia până în Franța și din SUA până în Brazilia, scrie „The Telegraph”. În magazinele din Rusia, de exemplu, au început să se vândă kituri special pregătite pentru Apocalipsă, care conțin alcool, pastile de inimă, conservă cu pește, lumânări, chibrituri, notebook și creion, săpun etc., în timp ce ministrul Situaților de Urgență din Rusia a anunțat oficial că „sfârșitul lumii nu vine luna aceasta”.

Un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos arată că o persoană din șapte crede că lumea se va sfârși în perioada imediat următoare. De asemenea, o persoană din zece a recunoscut că se teme de ceea ce s-ar putea întâmpla în săptămâna 17 – 21 decembrie.

Kit pentru Apocalipsă

Între timp, guverne din toată lumea au încercat să calmeze populația, informând că „Apocalipsa nu va veni pe 21 decembrie 2012”. Un blog guvernamental din SUA a postat lunea trecută următoarea frază: „Zvonurile panicarde despre sfârșitul lumii sunt doar zvonuri”. La rândul ei, Agenția spațială americană (NASA) a început o campanie de informare a populației, postând pe YouTube un videoclip de șase minute, în care astronomul și omul de știință David Morrison infirmă ipoteza Apocalipsei.

În America Centrală și de Sud, părerile sunt împărțite. În orășelul San Francisco de Paula din sudul Braziliei primarul a sfătuit locuitorii să se pregătească pentru ce e mai rău și să-și facă provizii de hrană. În același timp, însă, în Yucatan, Mexic, zonă în care mayașii trăiesc și astăzi, în ziua de 21 decembrie este programat un festival cultural.

Alții iau totul în glumă. În Marea Britanie autoritățile au lansat un ghid de supraviețuire-pamflet. Brigada de Pompieri din Londra recomandă britanicilor să își instaleze alarme contra incendiilor, filiala britanică a organizației Alcoolicii Anonimi își îndeamnă pe britanici să își verifice automobilele, să asculte posturile locale de radio, urmărind în special buletinele meteo, și, mai ales „să rămână concentrați asupra drumurilor și cu mâinile pe volan”.

Una peste alta, mayașii înșiși resping ideea că lumea se va sfârși peste câteva zile. Înțeleptul myaș Pedro Celestino Yac Noj a ars semințe și fructe pentru a marca sfârșitul calendarului mayaș, în cadrul unei ceremonii din Cuba. „Ziua de 21 decembrie este dedicată rugăciunilor, iar ziua de 22 decembrie marchează începutul unei noi perioade”, a declarat el.