Sfecla rosie, recomandata in combaterea afectiunilor ficatului

Redacția / 09.11.2009, 09:45
Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic.

Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la
detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic.

Sfecla rosie are un ridicat continut de vitamine, imbunatateste
metabolismul, previne aparitia bolilor de inima si
are un efect miraculos asupra ficatului.

SCURT
ISTORIC

Sfecla rosie a fost descoperita in urma cu aproape patru
milenii, cand era cultivata in Babilon, Iran sau Assiria. Daca la
inceput era apreciata pentru frunzele sale
aromate
, la scurt timp s-au descoperit si calitatile
radacinii. Se spune ca in Roma, sfecla rosie nu trebuia sa
lipseasca de la masa, fiind considerata o leguma de
lux
. In secolul 16 cultura de sfecla rosie s-a raspandit
si in Europa.

Inca de atunci, sfecla rosie se punea la murat, dar se folosea
si la mancaruri.

Sfecla rosie si proprietatiile
ei

Ce este de retinut si ce deosebeste aceasta leguma de restul
legumelor precum
rosiile
, varza sau conopida este faptul ca isi pastreaza
aproape toate proprietatile prin fierbere, iar pusa la murat capata
isi imbogateste doza de vitamine.

Sfecla rosie este o comoara pentru organism datorita
vitaminelor si mineralelor
pe care le contine: vitaminele
A, C, B6, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, tiamina, potasiu
(are mai mult decat drojdia de bere), acid folic, mangan.

O dieta care contine zilnic o astfel de leguma este una
sanatoasa, deoarece sfecla rosie nu are colesterol
si este cat se poate de recomandata in curele de slabire si
femeilor insarcinate
, reducand riscul aparitiei
malformatiilor congenitale.

salata de sfecla

Salata de sfecla rosie

UZ
INTERN

Sfecla rosie nu contine multe calorii, ci din contra
ajuta la eliminarea stratului de tesut adipos. Ea
este cunoscuta si pentru proprietatile sale benefice asupra unor
afectiuni digestive, renale, pulmonare, hepatice, cancerigene dar
si a bolilor de sange.

Lupta impotriva colesterolului si este un aliment minunat
recomandat persoanelor care sufera de osteoporoza,
anemie, imunitate scazuta, nevroze, hipertensiune, arteroscleroza,
cu tulburari ale glandei tiroide, constipatie.

De asemenea, sucul de sfecla rosie combate
numeroase afectiuni
precum amigdalita, alcoolismul, bronsita,
constipatia, hemoroizii, ocluziile intestinale, reface flora
intestinala, ajuta la eliminarea pietrelor din colecist,
tuberculozei, paradontozei si este bun in lupta impotriva racelii
si a gripei.

Sfecla rosie nu este recomandata diabeticilor
datorita continutului de zaharuri si glutamina.

Cate un pahar de suc de sfecla rosie baut dimineata pe stomacul
gol iti va regenera celulele hepatice si in timp
vei avea o stare de sanatate a organismului mult mai buna.

sfecla rosie

Sfecla rosie poate fi consumata gatita,
murata sau coapta

UZ
EXTERN

Sfecla rosie poate fi privita atat ca sursa de hrana, in
mancaruri sau salate (fiarta, coapta sau murata) cat si ca un
produs naturist benefic in frumusete. De la
sfecla se folosesc si frunzele.

O masca din suc de sfecla rosie in combinatie cu suc de
morcovi
revitalizeaza culoarea parului roscat,
roscat-inchis (suscul de sfecla rosie pateaza si este un bun
colorant natural).

Dupa cum se stie, aceasta leguma este un remineralizant si un
revitalizant natural ce iti ofera prospetime si sanatate fara mari
sacrificii.

Sfecla rosie este un antigripal
natural

In cazuri de raceala si gripa, sucul de sfecla este un medicament
naturist
pe care nu ar trebui sa il ocolesti in caz ca ai
aceste simptome. El are proprietati antigripale si antiinfectioase.
Se poate bea suc de sfecla simplu sau in combinatie cu suc de mere,
cel putin un pahar pe zi.

suc de sfecla rosie

Suc de sfecla rosie

O reteta pe
zi

Friptura de sos alb
si sfecla rosie caramelizata

Ai nevoie de piept de pui, sfecla rosie, suc de portocale, vin
alb sec, 200 ml smantana, unt, zahar.

Se prajeste bine pieptul in tigaie pe ambele parti, se adauga un
pic de vin alb sec si un pic de apa sa se fiarba bine.

Intre timp se amesteca intr-o craticioara sucul de la o
portocala cu un pahar de vin alb sec si 200 de ml de smantana acra,
la fiert la foc mare.

Si in a treia craticioara se pune o nuca de unt la topit si 3
linguri mari de sfecla taiata cubulete peste care se adauga o
lingura de zahar si sucul de la o portocala si se lasa sa fiarba
pina ce se evapora tot lichidul.

Intre timp se ingroasa sosul alb, racindu-se. Se pun pe o
farfurie feliile de piept de pui, peste se toarna sosul si se
serveste alaturi de sfecla rosie caramelizata. (culinar.ro)

friptura de sos alb si sfecla rosie caramelizata

Friptura de sos alb si sfecla rosie
caramelizata

Cat costa? 1 leu – 4
lei/kilogram


CITESTE MAI MULTE DESPRE
BENEFICIILE FRUCTELOR SI LEGUMELOR