Sfinții Mihail și Gavriil: Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica

Apropo.ro / 08.11.2012, 10:35
Sfinții Mihail și Gavriil: Peste 1,3 milioane de români își sărbătoresc astăzi onomastica
Peste 1,3 milioane de români, majoritatea bărbați, își sărbătoresc onomastica joi, cu ocazia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Peste 1,3 milioane de români, majoritatea bărbați, își vor sărbători onomastica joi, cu ocazia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Dintre cei 1.336.597 de sărbătoriți, 592.114 sunt femei, iar 744.483, bărbați, se precizează într-un comunicat remis Mediafax de MAI.

Potrivit evidențelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 355.786, poartă numele Mihaela, iar alte 226.026 se numesc Gabriela.

Dintre bărbați, 459.492 poartă numele Mihai, iar 251.812, Gabriel.

Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt Mihaela , Gabriela, Mihaiela, Gabi și Găbița.

Despre Arhanghelii Mihail și Gavriil și superstiții legate de această zi

Arhanghelul Mihail este cel care luptă împotriva diavolului și cel care se află la căpătâiul unui om atunci când acesta se afla pe patul de moarte. Tot el este și detinățorul cheilor Raiului.

Arhanghelul Gavriil este perceput ca un ocrotitor al mamelor și al fecioarelor, dar și al pruncilor și al copiilor.

În credința populară există câteva superstiții legate de această zi. Există câteva lucruri pe care este mai bine să nu le faci sau, dimpotrivă, să le faci.

De Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.