Sfinții Mihail și Gavriil prăznuiți pe 8 noiembrie. Superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

Apropo.ro / 07.11.2014, 18:00
Pe data de 8 noiembrie, de Sfântul Mihail și Gavriil peste 1,3 milioane de români își aniversează onomastica. Există și o serie de superstiții pentru această zi!

Daca din punct de vedere statistic, cifrele arată că cei mai mulți dintre românii care își aniversează onomastica de Sfântul Mihail și Gavriil sunt majoritatea bărbați și că cele mai frecvente nume sunt Mihai, Gabriel, Mihail și Gavril, din punct de vedere religios și al credințelor populare, sarbatoarea are semnificații mult mai bogate.

Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt Mihaela, Gabriela, Mihaiela, Gabi și Găbița.

Arhanghelul Mihail

Arhanghelul Mihail

În credința populară există câteva supersțitii legate de această zi. Exista câteva lucruri pe care este mai bine să nu le faci sau, dimpotrivă, să le faci.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.

Pentru că atât Sfâantul Mihail, cât și Sfântul Gavriil sunt văzuți ca păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte, în credința populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Aceasta, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.

Arhanghelul Gavriil

Arhanghelul Gavriil

În această zi, în zonele muntoase, stăpânii oilor fac o turtă mare din faină de porumb „turta arieților”. În dimineața zilei de 8 noiembrie turta se aruncă în sus, în tarlaua oilor. Dacă turta cade cu fața în sus e semn încurajator de bucurie în randul ciobanilor, considerându-se că în primavară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cade cu fața in jos era mare supărare.

Arhanghelul Mihail este cel care luptă împotriva diavolului și cel care se află la căpătâiul unui om atunci când acesta se află pe patul de moarte. Tot el este și deținătorul cheilor Raiului.

Arhanghelul Gavriil este perceput ca un ocrotitor al mamelor și al fecioarelor, dar și al pruncilor și al copiilor.

Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Română i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să îi ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.