Shakira Pantera din Anzi

Apropo.ro / 05.03.2002, 09:59
Shakira Pantera din Anzi
Gabriel Garcia Marquez, celebrul scriitor columbian, a remarcat cu entuziasm: "Muzica Shakirei are o marca personala; nimeni nu cinta sau danseaza ca ea, indiferent de virsta, cu atita senzualitate inocenta, care pare a fi propria ei inventie". Papa Ioan-Paul al II-lea a invitat-o la


Gabriel Garcia Marquez, celebrul scriitor columbian, a remarcat cu entuziasm: „Muzica Shakirei are o marca personala; nimeni nu cinta sau danseaza ca ea, indiferent de virsta, cu atita senzualitate inocenta, care pare a fi propria ei inventie”. Papa Ioan-Paul al II-lea a invitat-o la Vatican, guvernul columbian a numit-o ambasador al bunavointei. Din martie 2001, e logodita cu fiul presedintelui Argentinei. Fosta dansatoare „din buric” e de fapt o perfectionista care petrece ore in sir in studioul de inregistrari. Cu primul extras din cel mai nou album, „Whenever, Wherever”, si-a facut debutul si in limba engleza, innebunind o lume cu provocatoarele ei miscari de solduri.

Shakira Isabel Mebarak Ripoll s-a nascut pe 2 februarie 1977 (Varsator) la Barranquilla, Columbia. Este cea mai tinara dintre cei opt copii ai familiei – tatal, William Mebarak, este scriitor si bijutier de origine libiana, iar mama, Nidia Ripoll, este columbianca. „M-am nascut si am crescut in Columbia, dar am ascultat muzica unor formatii ca Led Zeppelin, The Cure, Police, Beatles si Nirvana. Sint indragostita de muzica rock, dar, in acelasi timp, pentru ca tatal meu este libanez, sint devotata gusturilor si muzicii arabesti. Sint o fuziune a acestor pasiuni diferite si la fel este si muzica mea”.

A compus primul cintec la numai opt ani, la 10 ani a inceput sa studieze chitara, iar la 13 ani incheia un contract cu casa de discuri Sony din Columbia, inregistrind astfel primul sau album – cu piese compuse numai de ea – „Magia” (intre timp fusese data afara din corul scolii pentru ca vocea ei puternica eclipsa celelalte voci). Acest prim proiect muzical a facut ca Shakira sa fie aleasa sa-si reprezinte tara la festivalul OTI din Spania, insa pentru ca nu implinise 16 ani, nu a avut voie sa participe. Drept urmare, Shakira a mai inregistrat un album, „Peligro”, iar apoi a lasat pentru un timp muzica in favoarea invataturii si la 15 ani termina liceul (!). Revine in forta cu fenomenalul succes „Pies Descalzos” – un album ce s-a vindut in intreaga lume in aproape patru milioane de exemplare. Pentru ca in Brazilia a vindut aproape un milion de exemplare, Shakira a hotarit sa traduca in limba portugheza toate cintecele sale intr-un remix special pentru fanii sai. Dupa al patrulea album, Shakira a fost aleasa sa apara pe coperta revistei „Time” pentru un articol intitulat „Era of the Rockera”.

De asemenea, a fost desemnata de guvernul columbian ambasadorul bunavointei si insusi Papa Ioan-Paul al II-lea i-a acordat o intrevedere la Vatican. Cum explica Shakira titlul celui mai nou album al ei, „Laundry Service”, produs de Emilio Estefan? „Pentru mine, iubirea si muzica sint elemente care curata spiritul, sint ca sapunul si apa… Eu insami, datorita lor, ma simt un alt om, ca si cum as fi trecut printr-o masina de spalat, astfel ca recomand tuturor „.

SURSA ACASA MAGAZIN

Tags: