Sicriu rar și prețios, folosit din greșeală pe post de ghiveci

De: Gabriela Voicu / 11.10.2012, 17:30
Sicriu rar și prețios, folosit din greșeală pe post de ghiveci
Într-o grădină din Anglia a fost descoperit un sicriu roman de valoare, utilizat pe post de ghiveci de proprietarii grădinii, care nu cunoșteau proveniența lui.

O geantă plină cu bani, găsită întâmplător, este nimic pe lângă un sarcofag roman prețios, pe care l-ai putea avea chiar în curtea casei.

Într-o grădină din Dorset, Anglia, un sicriu roman antic, din marmură, a fost descoperit de specialistul Guy Schwinge, reprezentant al casei de licitații Duke, din Dorchester, Dorset, care l-a observat întâmplător.

Schwinge a văzut inițial un ghiveci gigantic plin cu flori, dar când s-a apropiat și-a dat seama că acesta nu era un vas obișnuit.

„Am realizat că am descoperit un sarcofag roman de calitate excepțională”, a explicat Schwinge pentru BBC. Experții cred că sicriul realizat în Italia datează din secolul al doilea d.Hr. și a fost locul de odihnă al unui oficial roman, contemporan cu împăratul Hadrian.

Sarcofag roman

Potrivit unui catalog de licitații din 1913 – altă comoară pe care Guy Schwinge a găsit-o la proprietatea familiei care deținea sarcofagul de 2 metri lungime -, acesta a fost importat în Marea Britanie de regina Victoria, iar posesorii actuali nu cunoșteau valoarea lui.

După ce au aflat că dețin un obiect rar și prețios, aceștia l-au scos la licitație pentru prețul de pornire de 150.000 $.

Sarcofagul a fost inițial parte a colecției lui Sir John Robinson din Newton Manor, Swanage, Dorset, unul dintre cei mai cunoscuți experți în materie de artă din secolul al 19-lea.

Familia care l-a deținut recent l-a achiziționat în 1913, prin intermediul casei de licitații Duke, aceeași care l-a redescoperit de curând.