Sighișoara: incep pregatirile pentru Festivalul de Arta Medievala

Apropo.ro / 04.06.2005, 13:17
Sighișoara: incep pregatirile pentru Festivalul de Arta Medievala
La Sighișoara încep, de joi, pregatirile pentru cea de a 13-a ediție a Festivalului de Arta Medievala, programat pentru perioada 29-31 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit organizatorilor, manifestarea va cuprinde zece secțiuni: teatru, muzica,

La Sighișoara încep, de joi, pregatirile pentru cea de a 13-a ediție a Festivalului de Arta Medievala, programat pentru perioada 29-31 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit organizatorilor, manifestarea va cuprinde zece secțiuni: teatru, muzica, arte plastice, expoziții, dans, film, recital de poezie medievala, expoziție de carte, concerte pentru tineret și conferințe.

„Este foarte important ca acest festival sa fie o manifestare culturala deoarece Cetatea Sighișoarei este unica în felul ei, în Europa, iar festivalul trebuie sa fie pe masura. Suntem în discuții avansate cu trupe de artiști și oameni de cultura din România.Am invitat trupe de teatru studențești din București și Târgu Mureș, dar și trupe private și teatre profesioniste din țara. Vrem sa internaționalizam acest festival, sens în care am invitattrupe de teatru de la Universitatea de Teatru din Budapesta și Academia de Drama din Novi Sad”, a declarat, joi, 2 iunie, într-o conferința de presa, directorul artistic al festivalului, Radu Olareanu.

Potrivit acestuia, bugetul festivalului, care are la aceasta ediție tema „Obiceiuri și credințe medievale”, se ridica la 2,5 miliarde de lei.

Cu același prilej, reprezentanții municipalitații au specificat ca intenționeaza transformarea Festivalului de Arta Medievala într-un carnaval medieval.

Biserica din Deal din Sighișoara a primit Marele Premiu Europa Nostra

Biserica din Deal din Sighișoara a primit Marele Premiu Europa Nostra, acordat pentru restaurarea și consolidarea structurala spectaculoasa și pentru adaptarea corespunzatoare a spațiului eclesiastic.

În grupa restaurarilor de cladiri istorice, din mai mult de 100 de propuneri, restaurarea Bisericii din Deal din Sighișoara a obținut cea mai înalta distincție.

Concursul s-a desfașurat în șase grupe, fiecare grupa primind câte un premiu în valoare de 10.000 de Euro, o medalie și un numar de diplome.

Lucrarile din Sighișoara au fost realizate de catre o echipa internaționala de proiectanți, executanți și sponsori, coordonata de arhitectul Sandor Benczedi, reprezentând firma Atelier M din Sfântu Gheorghe.

Festivitatea de anunțare oficiala a premiilor a avut loc la 3 iunie, în orașul norvegian Bergen.

Prințul Consort al Danemarcei Henrik, președintele Europa Nostra, împreuna Harald Hartung, reprezentatul Uniunii Europene, a înmânat premiile celor 38 de laureați din 21 de țari europene.

Înființata în 1963, Europa Nostra cuprinde mai mult de 200 de organizații neguvernamentale de protecție a patrimoniului cultural și natural.

Activitatea ei este sprijinita de mii de membrii și peste 100 de autoritați locale și regionale din 35 de țari.

Începând cu 1978, Comisia Europa Nostra ofera premii anuale celor mai reușite programe și lucrari de reabilitare, acestea reprezentând cel mai înalt nivel de recunoaștere profesionala pe plan european. Din 2002, Premiul Europa Nostra a devenit distincție oficiala a Uniunii Europene.

Mediafax