Sindicatele din poșta au suspendat greva generala

Apropo.ro / 18.04.2005, 13:17
Sindicatele din poșta au suspendat greva generala
Poștașii au reluat lucrul, marți dimineața, la cîteva ore dupa ce liderii lor au cazut de acord cu administrația, stabilind majorarea salariilor cu trei la suta de la 1 mai, creșterea salariului minim și acordarea unei prime de Craciun de 1,5 milioane


Poștașii au reluat lucrul, marți dimineața, la cîteva ore dupa ce liderii lor au cazut de acord cu administrația, stabilind majorarea salariilor cu trei la suta de la 1 mai, creșterea salariului minim și acordarea unei prime de Craciun de 1,5 milioane lei.

Surse sindicale au declarat agenției MEDIAFAX ca sindicatele au ajuns la un acord cu administrația în cursul nopții de luni spre marți, astfel ca în jurul orei 3.00 liderii sindicali au luat legatura cu oamenii din țara, stabilind sa fie reluat lucrul.

Sindicatele și administrația poștei au purtat mai multe runde de negocieri luni, discuțiile încheiate în jurul orei 23.00 nefiind finalizate cu propuneri care sa determine suspendarea grevei. În jurul orei 1.30, sindicaliștii au fost chemați din nou la negocieri, reușind pîna la urma sa ajunga la un acord cu administrația, au precizat sursele citate.

În principal, poștașii vor beneficia de o majorare salariala de trei la suta de la 1 mai, de creșterea salariului minim de la 3,1 la 3,3 milioane de lei, de cinci la suta spor de vechime pentru angajații cu vechime de 3-5 ani și de o prima de Craciun de 1,5 milioane de lei.

Totodata, reprezentanții Guvernului au promis sprijin Companiei Poșta Româna în demersurile pe care aceasta le face pentru a fi scoasa de pe lista de monitorizare, au precizat sursele citate.

Poșta Româna se afla pe lista de monitorizare a Guvernului, iar fondul sau de salariii pe 2005 a fost plafonat, fiind doar cu patru la suta mai mare decît cel din anul precedent, ceea ce nu permite o creștere considerabila a salariilor.

Poștașii au intrat în greva generala, în noaptea de duminica spre luni, dupa ce negocierile cu administrația Companiei Naționale Poșta Româna (CNPR) s-au finalizat fara ca sindicaliștii sa primeasca majorarea salariala de 16 la suta pe care au cerut-o.

Liderii sindicali susțin ca peste noua mii de angajați din poșta au un salariu mai mic de 3.300.000 de lei și mai mult de 23.000 de salariați au mai puțin de cinci milioane de lei brut pe luna.

Greva generala a poștașilor a dus la suspendarea plații pensiilor, alocațiilor pentru copii, a ajutoarelor pentru șomaj și a altor prestații sociale. Totodata, a fost sistata distribuția unor publicații și a corespondenței private și a celei comerciale, precum și transmiterea citațiilor emise de instanțe.

Mediafax