„Sindromul Paris”, o condiție psihologică bizară!

Apropo.ro / 28.12.2012, 09:30
"Sindromul Paris" este o afecțiune psihiatrică "sezonieră" ce afectează turiștii din capitala Franței.

Nu este vorba despre un virus, o nouă epidemie infecțioasă sau vreo tulburare genetică.

„Sindromul Paris” este o afecțiune psihiatrică „sezonieră” ce afectează turiștii din capitala Franței. 

Cei care l-au experimentat spun că este acel sentiment oribil pe care îl ai atunci când îți dai seama că frumosul oraș al Luminilor nu este tot ceea ce ți-ai imaginat să fie.

Și ciudat, cel mai rău afectați sunt calmii turiști japonezi. Cu toate că are ridicol, acest sindrom este cât se poate de real.

Datorită modului în care este prezentat de mass media, mai ales în Japonia, oamenii își fac o parere greșită despre Paris.

Turiștii se așteaptă să întâlnească doar  femei frumoase și grațioase, parcuri pline cu porumbei, chelneri care încep să cânte la cel mai mic semn și mireasma celebrului parfum Chanel Nr. 5 la fiecare colț al metropolei.

Paris

Orașul are partea lui de probleme sociale: crime, mizerie, inegalitate, și locuitori nu prea prietenoți. Parizienii depășesc în mod constant limitele stiințific stabilite pentru tratamentul neospitalier și chiar disprețuitor aplicat străinilor.

Confruntați cu realitatea, turiștii suferă de halucinații, transpirație, senzație de persecuție și amețeală. Mulți dintre aceștia se tem să mai călătorească pentru o lungă perioadă de timp.

În fiecare an, zeci de turiști japonezi sunt în așa măsură afectați de șocul cultural, la vizitarea Franței, încât ambasada Japoniei la Paris a înființat o linie telefonică, aflată în funcțiune 24h din 24, pentru ca turiștii afectați să poată solicita ajutor și să fie îndrumați la un spital dacă au nevoie de tratament.

În cazurile mai grave, ambasada deleagă un medic psihiatru care să însoțească turistul înapoi în Japonia, cu avionu