Siria utilizează bombe cu fragmentație împotriva unor zone locuite

De: Marian Andrei / 15.10.2012, 09:51
Siria utilizează bombe cu fragmentație împotriva unor zone locuite
Organizația nonguvernamentală Human Rights Watch acuză Siria că forțele sale aeriene au utilizat bombe cu submuniție împotriva rebelilor.

Forțele aeriene siriene au utilizat recent bombe cu submuniție în apropiere de Maaret al-Noomane, unde armata luptă împotriva rebelilor care încearcă să îi blocheze drumul de acces către Alep, a anunțat ieri HRW.

Armamentul cu submuniție a fost interzis în cea mai mare parte a țărilor, iar Siria ar trebui să înceteze imediat să utilizeze aceste arme oarbe care continuă să ucidă și să mutileze”, a declarat Steve Goose, însărcinat cu armamentul în cadrul HRW.

HRW se declară totodată „foarte îngrijorată” după ce a consultat înregistrări video care surprind bărbați și copii ce manipulează submuniție neexplodată „cu riscul vieții”, subliniind că aceste submuniții sunt armate și pot exploda la cel mai mic contact sau mișcare.

Siria nu a ratificat Convenția privind armamentul cu submuniție, adoptată de către 107 state în 2008, care interzice producerea, stocarea, transferul și utilizarea acestei categorii de armament și care prevede distrugerea stocurilor existente.