Sistem

Apropo.ro / 26.05.2008, 00:00
Sistem
Cariera Alexandrei Ungureanu practic a explodat după ce a devenit “ vocea din Sistem “ . Trupa are mai multe colaborări cu artişti din România la capitolul voce, iar de curînd, pe posturile muzicale, a apărut un nou videoclip cu energie şi cu butoaie, susţinut de vocea angelică a moldovencei Natalia Barbu. Cum îi va influenţa acesteia cariera, vom vedea. Cert e că, prin acest videoclip, Sistem a făcut introducerea pentru cele două turnee pe care le organizează în această vară.

Partea frumoasă ca muzician este că vara umbli foarte mult şi ajungi de nenumărate ori la mare. Partea mai puţin plăcută e că nu poţi să te bucuri de vacanţă. Anul trecut, am ajuns pe litoral de vreo 50 de ori, dar abia am văzut marea”, povesteşte Zoli. Indiferent de micile “neplăceri” ale vieţii de artist, trupa Sistem s-a pregătit pentru vară cu un nou videoclip, să îşi convingă fanii că are energie în exces, chiar dacă urmează temperaturi de peste 35 de grade. Piesa “Atingerea ta” a fost înregistrată cu Natalia Barbu încă din 2006, iar videoclipul nou care rulează deja pe posturile muzicale este al treilea single de pe albumul SisTeMpo. ”Natalia e o tînără foarte talentată şi frumoasă”, crede Zoli. ”Vocea ei angelică în contrast cu percuţia uneori dură a trupei Sistem creează un sound interesant. Prima dată, am remarcat-o cînd a cîştigat festivalul de la Mamaia. Din păcate, deşi se vrea cel mai mare festival din România, Mamaia nu promite că se va întîmpla ceva pozitiv după. Ca dovadă, mulţi o redescoperă acum pe Natalia Barbu datorită colaborării cu Sistem. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Ea are o carieră de sine stătătoare. Spun doar că publicul larg nu a reţinut-o suficient de bine după performanţa de la Mamaia”, continuă el. Pînă acum, trupa a cîntat cu nouă artişti, printre care Loredana, Alexandra Ungureanu, Luminiţa Anghel, Andra, Simona Nae. Dar şi un băiat – Japhet – a cîntat alături de ei. În visele cele mai frumoase ale celor cinci membri ai formaţiei, vocile care ar performa alături de instrumentele lor aparţin cîntăreţelor Liza Minnelli, Madonna, Gwen Stefani sau… Andreea Crepcia, fosta finalistă a primei ediţii a concursului Megastar. Alături de ea, Sistem a susţinut doar vara trecută nu mai puţin de 40 de concerte.

Au cîntat pe schele, la etajul 15
Revenind la cel mai recent clip Sistem, Zoli, Cici, Phlo, Robi şi Nashu s-au urcat la filmări pe un hotel înalt, aflat în construcţie. Butoaiele plus multe cabluri şi alte tipuri de aparatură au urcat şi ele. ”N-am voie să spun care dintre noi are rău de înălţime!”, spune Zoli zîmbind. “Nici unuia dintre cei prezenţi la filmare nu i-a fost foarte drag să se urce pe un bloc aflat în construcţie, mai ales că accesul s-a făcut cu un lift exterior. În primele momente la înălţime, aveam o senzaţie de insecuritate. Vedeam tot Bucureştiul la picioarele mele. Pe urmă, a început să îmi placă să mă simt ”. Din fericire, trupa are în spate o echipă mare de tehnicieni profesionişti. “Complicat a fost transportul butoaielor de la penultimul la ultimul nivel, pentru că s-a făcut pe o scară de lemn improvizată”, îşi aminteşte Zoli. Oricum, doar amenajarea locaţiei a durat opt ore! Excentrici nu au fost doar în alegerea locaţiei, ci şi în privinţa costumelor. Hainele pe care le-au purtat au fost create de Ştefan Muscă. Acesta are o carieră internaţională şi a creat şi costumele din filmul “Tomb Raider”, în care rolul principal i-a aparţinut Angelinei Jolie.

Alături de cel mai tînăr regizor
Pentru videoclipul “Atingerea ta”, Sistem l-a ales ca regizor pe Iulian Moga, fratele lui Marius Moga. “Există foarte puţini regizori în România care lucrează în acest domeniu. Mulţi dintre absolvenţii facultăţilor de film se îndreaptă spre publicitate, pentru că acolo sînt banii. Ceilalţi stau acasă şi se lamen­tează că nu pot să facă filmul vieţii lor. Aşadar, din cei patru regizori specializaţi în domeniul videocli­purilor, l-am ales pe cel mai tînăr”

Natalia Barbu – De 10 ani, în România
“Cînd a venit propunerea Sistem, eram în studio şi înregistram pentru albumul meu de debut, care va fi lansat la Cat Music în această toamnă. Îi respect pentru ceea ce au reuşit în muzica românească, pentru că au impus noi standarde”, spune Natalia. Ea este originară din Republica Moldova şi prima oară a ajuns în Bucureşti în 1998, la festivalul ”Mihaela Runceanu" de la Buzău. Cîteva luni mai tîrziu, a participat la Festivalul Mamaia, unde a cîştigat marele trofeu.