Sistem de plati online cu ajutorul cardului

Apropo.ro / 16.07.2004, 11:18
Sistem de plati online cu ajutorul cardului
La un an dupa ce a vandut Microsoft tehnologia RAV Antivirus, producatorul software GeCad a pus în funcțiune ePayment, primul sistem de plata online destinat magazinelor care activeaza în Internetul romanesc și deținatorilor de carduri în lei. Sistemul are ca scop

La un an dupa ce a vandut Microsoft tehnologia RAV Antivirus, producatorul software GeCad a pus în funcțiune ePayment, primul sistem de plata online destinat magazinelor care activeaza în Internetul romanesc și deținatorilor de carduri în lei.

Sistemul are ca scop ușurarea tranzacțiilor efectuate pe Internet și creșterea gradului de încredere în comerțul online, atat în randul consumatorilor, cat și în cel al vanzatorilor. Astfel de sisteme de plați pe Internet, existente în Statele Unite, lipseau pana acum din peisajul Internetului romanesc, în ciuda mai multor tentative de a realiza o astfel de soluție.

Tehnologia pentru plați online – disponibila pe www.epayment.ro – este destinata în principal celor care desfașoara activitați comerciale pe Internet. Proprietarii de magazine virtuale sau cei care furnizeaza servicii ce pot fi platite pe Internet pot apela la acest sistem pentru a-și crește vanzarile și pentru a avea siguranța ca o comanda efectuata pe Internet este reala și ca nu vor exista probleme privind plata sau discuții privind legitimitatea ei. Epayment poate fi accesat de orice deținator de card bancar (la ora actuala cam 5 milioane în Romania), iar cei care dispun de carduri Visa sau Mastercard beneficiaza de garanții de securitate suplimentare, prin tehnologia 3D Secure.

Marile organizații de plați prin card, precum Visa și Mastercard, încearca de ani de zile sa gaseasca sisteme de securizare a tranzacțiilor pe Internet, dupa ce nivelul fraudelor în acest domeniu crease o adevarata industrie „neagra”. Noile sisteme de securitate, „Verified by Visa” și „Mastercard SecureCode”, se bazeaza pe adaugarea unui cod pin, exact ca la bancomat, care sa fie cunoscut doar de utilizatorul cardului. Tehnologia a fost implementata cu sprijinul procesatorului roman de carduri Romcard și în sistemul ePayment.

Toate componentele sistemului de plata sunt securizate și encriptate pentru ca informațiile sa nu poata fi accesate de altcineva decat persoanele în masura sa faca acest lucru. Nici o informație legata de client sau tranzacție nu se stocheaza pe serverele magazinelor online, ci ele se duc direct la banca, unde riscurile sunt reduse la maximum.

Posesorii de afaceri pe Internet care doresc sa beneficieze de aceasta unealta speciala de plata vor plati o taxa de înscriere în sistem, o taxa lunara administrativa și o serie de comisioane în funcție de vanzari și domeniul de activitate. „Daca nu vand nimic prin ePayment, nu platesc nimic”, a spus omul de afaceri Radu Georgescu, acționarul companiei GeCad.

Pentru utilizator, sistemul este important pentru ca nu aduce nici un fel de cost suplimentar. Cine are card bancar, trebuie doar sa sune la banca și sa îl activeze pentru tranzacții online. Cine dorește sistemul securizat, trebuie sa dispuna de card Visa sau Mastercard și poate adera automat la acest program. Nu se percep comisioane pentru aceste servicii. De altfel, nici pentru vanzarile online nu se taxeaza nimic în plus fața de magazin. Prețurile sunt aceleași ca la vitrina, aceasta fiind una dintre condițiile esențiale ale acestui program.

Pana acum, doua magazine virtuale au integrat acest sistem. Twister.ro, site care aparține distribuitorului de echipamente IT Tornado Sistems, și eName.ro, furnizor de servicii de gazduire a site-urilor de Internet. „Este o activitate profitabila pentru noi”, a declarat Adi Mantoiu, marketing manager al Tornado. „Pentru orice comerciant este important sa primeasca notificare atunci cand s-a depus comanda și atunci cand s-a efectuat plata”, a explicat la randul sau Daniel Toma de la eName.ro. Mai mult, companiile care se înscriu în acest program pot beneficia și de promovare online pe site-urile Mastercard și Visa. „Costul participarii depinde de serviciile alese de magazin din pachetul oferit de noi. Toate se traduc de fapt în comisioane, care sunt negociabile”, a spus Radu Georgescu.

Pana acum, compania GeCad a investit în acest proiect peste 100.000 de dolari, iar Radu Georgescu a apreciat ca se vor mai investi peste 250.000 de dolari pentru a ieși cu aceasta soluție de plați online și pe piețele straine. „Intenția noastra este de a ieși cu produsul pe piața internaționala peste aproximativ un an”, a apreciat el.

Deocamdata, toate tranzacțiile se vor realiza prin intermediul Bancii Tiriac. Sistemul de securizare al plaților online a fost implementat și de Raiffeisen Bank și Banca Comerciala Romana. Conform Romcard, peste 700.000 de utilizatori s-au înrolat deja în acest program de securizare a plaților realizate pe Internet.

Sursa: ZF
[email protected]