Sistemul gigant prin care Tokyo este apărat de inundații – FOTO, VIDEO

Apropo.ro / 01.11.2012, 14:20
Cei 13 milioane de locuitori ai capitalei japoneze sunt protejați de pericolul inundațiilor printr-un complex impresionant de tunele subterane de deversare a apei, pe care jurnaliștii de la CNN l-au descris ca fiind demn de un film științifico-fantastic.

Tunelele demonstrează felul în care administrația orașului Tokyo, situat într-o regiune de risc ridicat în fața inundațiilor și a cicloanelor tropicale, încearcă să îi păstreze în siguranță pe cei 13 milioane de locuitori ai metropolei.

De obicei păstrat secret față de public, ansamblul a fost vizitat joi de jurnaliștii de la CNN, care au fost însoțiți de ingineri în turul Tunelului de Deversare a Apei (Water Discharge Tunnel).

Așezat la periferia capitalei japoneze, în spatele unei mici clădiri guvernamentale și dedesubtul unui teren de fotbal și al unui parc pentru skateboard, ansamblul arhitectonic este atât de puțin vizibil încât oricine poate trece de zeci de ori pe lângă intrare fără să o observe.

Construit între 1993 și 2006 cu aproape 3 miliarde de dolari, complexul este mult mai impresionant decât îi sugerează numele, au apreciat jurnaliștii de la postul american de televiziune.

După ce au coborât pe o serie de scări masive spiralate, aceștia au ajuns într-o hală de dimensiuni uluitoare pe care au asemănat-o cu o versiune subterană a templului grecesc Parthenon, imaginea părând, în opinia lor, „scoasă dintr-un film științifico-fantastic”.

Primul rezervor de apă se întinde pe mai mult de 97 de metri în lungime și este mai înalt decât o clădire cu cinci etaje, complexul având în total cinci astfel de rezervoare masive, capabile să elimine apa de-a lungul unui tunel lung de aproape 6,5 kilometri.

În această zonă a prefecturii Saitama, ploile torențiale obișnuiesc să inunde bazinul râului Naka, lucru pe care autoritățile speră să îl controleze prin sistemul incredibil de drenare aflat în subteran.

În situația în care apa ajunge să umple rezervoarele și tunelele, inginerii pot accesa sistemul în inima lui, o serie de patru turbine acționate de motoare cu reacție asemănătoare celor din aparatura unui avion Boeing 737. Turbinelor li se permite atunci să canalizeze apa din inundații către un alt râu, Edo.

Această porțiune a subteranului din Tokyo nu poate fi comparată cu cel din New York, un adevărat labirint de tunele, sisteme de scurgere și linii de alimentare, apreciază jurnaliștii de la CNN.

În acest sens, inginerii japonezi sunt primii care precizează că sistemul dezvoltat de ei, deși remarcabil, este menit să facă față ploilor torențiale și că o furtună de tipul uraganului Sandy ar fi o adevărată provocare căreia ar trebui să-i reziste.