SlimBrowser, un IE la cura de slabire

Apropo.ro / 23.02.2004, 11:59
SlimBrowser, un IE la cura de slabire
Browser-ul Internet Explorer este recunoscut ca fiind cel mai utilizat program de acest tip din lume. Orice webdesigner isi optimizeaza site-ul in primul rand pentru IE si abia apoi se gandeste la Netscape sau la Opera. Majoritatea producatorilor de plug-in-uri isi concentreaza atentia

Browser-ul Internet Explorer este recunoscut ca fiind cel mai utilizat program de acest tip din lume. Orice webdesigner isi optimizeaza site-ul in primul rand pentru IE si abia apoi se gandeste la Netscape sau la Opera. Majoritatea producatorilor de plug-in-uri isi concentreaza atentia in primul rand asupra compatibilitatii cu IE.

Insa, desi este cel mai raspandit, Internet Explorer are inca destule lipsuri. Lipsuri care sunt exploatate cu agresivitate de browsere mai mici, mai rapide si cu mai multe optiuni.

Un astfel de produs este si SlimBrowser, conceput de compania americana FlashPeak. SlimBrowser ofera user-ului cateva functii pe care Microsoft nu le-a inclus inca in Internet Explorer: ferestre multiple intr-un singur cadru, un utilitar pentru completarea formularelor, suport mai bun pentru scripturi, un pop-up killer, traduceri online si altele.

Insa ceea ce face din SlimBrowser o optiune buna chiar si pentru cei foarte atasati de Internet Explorer este faptul ca SlimBrowser este, de fapt, Internet Explorer. Cum este posibil?

Daca Microsoft da dovada de o secretomanie desavarsita cand vine vorba de produsele sale, in cazul Internet Explorer nu este asa. Codul sursa este pus la dispozitia companiilor partenere si a dezvoltatorilor de soft pentru a-l imbunatati si a-l pastra compatibil cu aplicatiile care apar in permanenta in dinamica lume a web-ului.

Astfel, dezvoltatorii de la FlashPeak au preferat sa foloseasca „motorul” Internet Explorer in loc sa scrie un browser cu totul nou, tocmai pentru a nu pierde avantajele nete ale compatibilitatii cu majoritatea aplicatiilor de web existente pe piata.

De fapt, ceea ce SlimBrowser are in comun cu Internet Explorer este asa-numitul „motor de randare”, adica acel set de functii esentiale care definesc modul in care este interpretat codul HTML primit din Internet. Acest cod este translatat in text, grafica, linkuri si design-ul paginii, asa cum este ea afisata utilizatorului de catre browser.

SlimBrowser este un soft gratuit. Pentru a afla mai multe despre el, vizitati site-ul producatorului: www.flashpeak.com

Sursa: The Seattle Times

Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.
Mihai Musatoiu, [email protected]