Smartphone-uri plutitoare care monitorizează fluxul de apă (Video)

Apropo.ro / 11.05.2012, 13:00
Mai multe smartphone-uri au fost încapsulate în dispozitive plutitoare și lansate pe râul Sacramento, SUA, pentru a monitoriza deplasarea apei și, implicit, a poluanților.

Un grup de ingineri ai Universității din California a lansat la apă o flotă de 100 de roboți plutitori pe râul Sacramento, pentru a demonstra următoarea generație a tehnologiei de monitorizare a apei, care promite să transforme modul în care Guvernul SUA monitorizează Delta Sacramento-San Joaquin, care are o rețea de canale ce generează două treimi din apa potabilă a statului California și ajută la irigarea a 3 milioane de acri de teren agricol.

Conform inginerilor, senzorii pot pune într-o nouă lumină modul în care se deplasează apa și cum sunt răspândiți agenții de poluare.

De asemenea, se va putea monitoriza și migrarea de somon și modul în care se combină apa sărată cu cea dulce în ecosistemul Deltei.

Tehnic fiecare modul este echipat cu un smartphone al cărui GPS este pornit și din cei 100 de roboți plutitori, 40 sunt echipați cu un sistem de propulsie propriu care le va permite să stea mereu pe fluxul de apă, fără să rămână blocați pe traseu.

Înginerii speră ca, pe viitor, costul proiectului să scadă în timp ce perfomanțele lui vor crește. De asemenea, se speră ca roboții plutitori să ajungă un instrument indispensabil pentru proiectele de monitorizare și măsurare.