Sms-urile si email-urile creaza dependenta

De: Manuela Stoicescu / 26.03.2008, 11:59
Sms-urile si email-urile creaza dependenta
Studiile demonstreaza ca din ce in ce mai multi oameni sufera de o boala cauzata de folosirea in exces a mijloacelor de comunicare online

Un articol dintr-o revista de psihiatrie de prestigiu pretinde ca oamenii care trimit mesaje scrise si e-mailuri in exces sufera de o boala psihica. Studiul din American Journal of Psychiatry considera ca anumiti oameni au devenit dependenti de serviciile de comunicare care permit trimiterea e-mailurilor sau a mesajelor scrise.

Dependenta in cauza nu este legata neaparat de Internet. S-a observat insa ca imediat dupa ce pleaca de la birou, foarte multi oameni deschid calculatorul si atunci cand ajung acasa.

In cazul acestei boli s-au identificat chiar patru simptome: un soi de "sevraj" atunci cand accesul la un calculator este restrictionat, o nevoie crescanda de piese, componente sau echipament tehnic mai performant, nevoia acuta de timp pentru a le folosi si repercusiuni negative ale propriei dependente.

Mesajele scrise au fost incluse pentru ca, potrivit doctorului Jerald Block, si acestea reprezinta un criteriu dupa care pot fi reperati "suferinzii". O pacienta in varsta de 21 de ani a marturisit ca nu se gandeste la stilul ei de viata ca fiind rezultatul unei boli psihice dar ca intr-adevar petrece enorm de mult timp in fata calculatorului. "Sunt aproape non stop conectata pe Face Book, eBay, ninemsn si multe alte site-uri. Trimit si in jur de 20 de sms-uri pe zi. Fara telefonul meu mobil ma simt ca si cum as fi goala."

Doctorul Robert Kaplan a declarat ca s-a intalnit cu primul caz de dependenta de Internet in 1998. De atunci si pana acum, fenomenul a capatat o amploare ingrijoratoare. "Traim in lumea Internetului, ceea ce creaza si va crea probleme serioase", a adaugat Kaplan.

Tu cate sms-uri si email-uri trimiti pe zi?
________________________________

Trimite urari de Martisor prin Free SMS!