Caldura excesiva și expunerea neraționala la soare pot cauza numeroase probleme de frumusețe, dar și de sanatate.
Soarele arde pielea!
Înroșirea pielii și iritarea ei este specifica primelor zile de expunere la soare și afecteaza (în cazurile ușoare) doar stratul superior al epidermei. Uneori, însa, pielea este atinsa în profunzime, iar durerea este intensa, apar stari febrile, iar pe epiderma se formeaza bașici mari cu lichid.
În aceasta situație, arsura cauzata de razele solare este de gradul II, iar tratamentul poate fi stabilit doar de medicul de specialitate. În cazul în care arsura nu este grava, aplica comprese reci pe locurile afectate. Poți folosi un prosop umezit cu apa rece și oțet de mere sau comprese de tifon înmuiate în lapte batut sau iaurt. Daca ți-au aparut bașicuțe, nu le sparge, deoarece se pot infecta.
Nu aplica plasturi pe zonele afectate de soare, pielea trebuie sa respire pentru a se regenera.
Acneea se poate agrava la soare
De regula, soarele vindeca aceasta afecțiune mult mai eficient decat oricare alt produs cosmetic, însa, nu întotdeauna. Acneea indusa de soare apare din cauza caldurii prea mari, se produce o secreție în exces a glandelor seboree. Un alt factor (estival) agravant al acneei poate fi și clorul din apa de piscina. Daca tenul tau este afectat de acnee, alege marea pentru balaceala!
Caldura poate provoca leșinul
Expunerea îndelungata la soare poate provoca stari de amețeala. Pentru a preveni astfel de situații neplacute, evita soarele între orele 11-16. Daca te simți epuizata de caldura, stai culcata, cu picioarele mai sus decat restul corpului, și pune-ți comprese reci pe frunte și pe ceafa. Bea multa apa minerala cu adaos de sare (1 lingurița/1 litru de apa).
Setea este primul simptom al deshidratarii
Nu-ți neglija setea și „trateaz-o preventiv”. Pe timpul verii, transpirația este excesiva, fenomen care duce la pierderea apei din organism, dar și a mineralelor esențiale. Daca nu consumi o cantitate optima de lichide (cea mai indicata este apa minerala, cu o concentrație mai mare de saruri), organismul se deshidrateaza, iar senzația de sete este urmata de starea de slabiciune, lipsa de concentrare și de coordonare a mișcarilor, iritabilitate și chiar leșin.
La plaja, consuma în permanența lichide, iar la orele amiezii stai la umbra. În caz ca simți ca îți este rau din cauza caldurii, mananca fructe foarte coapte, biscuiți sau covrigei sarați, precum și alimente bogate în proteine (dar cu un conținut scazut de grasimi).
Soarele puternic afecteaza vederea
În zilele însorite, mai ales la orele amiezii, cand soarele stralucește intens, este indicata purtarea ochelarilor pentru a preveni eventualele iritații. Alege, însa, un produs de calitate, care sa confere protecție UV. Ochelarii de soare ieftini, care se gasesc pe la tarabele din piețe, nu au decat lentile de plastic sau de sticla colorata, care nu protejeaza vederea și deformeaza imaginile, forțand dilatarea pupilei, din cauza culorii mai închise a lentilei.
Insolația, cu palariuța se combate
Atunci cand se joaca în aer liber, copiii trebuie sa aiba întotdeauna ceafa acoperita, pentru a nu face insolație. Cele mai bune sunt palariuțele cu boruri largi, care protejeaza și fața și partea din spate a capului. Daca îți plac șepcuțele, opteaza pentru varianta „cu cozorocul la spate”.
Radiațiile UV și efectele lor
Ultravioletele sunt „vinovate” de bronzul tau, dar și de diversele afecțiuni care îți pot afecta, în timp, organismul. Iata cum acționeaza razele solare asupra pielii tale:
Ultravioletele de tip A – UVA
Sunt predominante dimineața și dupa-amiaza. Sub acțiunea lor, melanina (pigmentul din piele) se oxideaza și epiderma se închide la culoare. UVA bronzeaza mai puternic decat UVB și ard mai puțin, dar au o mai mare putere de patrundere în piele, provocand modificari celulare.
UVA sunt responsabile cu ridurile, alergiile, keratozele solare…
Ultravioletele de tip B – UVB
Se absorb la nivelul epidermei și sunt cele care „definitiveaza” culoarea bronzului. Celulele care conțin pigmenți (melanocitele) se multiplica, iar stratul cornos se îngroașa și, prin bronz, apare propria protecție a organismului contra agresiunii solare.
UVB sunt responsabile de înroșirea puternica a pielii, de producerea insolațiilor și de apariția cancerului pielii.
Ultravioletele de tip C – UVC
Sunt foarte periculoase pentru organism, dar sunt reținute de stratul de ozon.
În ultimele decenii, stratul de ozon al planetei s-a subțiat, iar celebrele gauri de ozon nu sunt chiar o poveste.
Radiațiile infraroșii
Produc caldura și acționeaza puternic între orele 11-16.
Radiațiile infraroșii pot produce insolații.