Soarele marește șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer

Apropo.ro / 04.07.2006, 11:52
Soarele marește șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer
Baile de soare maresc șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, în revista International Journal of Cancer, informeaza dailymail.co.uk. Studiul a fost coordonat de profesorul Henrik Moller, șeful Thames

Baile de soare maresc șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, în revista International Journal of Cancer, informeaza dailymail.co.uk.

Studiul a fost coordonat de profesorul Henrik Moller, șeful Thames Cancer Registry, cu sediul la King’s College din Londra.

Persoanele diagnosticate cu cancer vara și toamna traiesc mai mult decât cele diagnosticate cu aceasta maladie în celelalte perioade ale anului, indica acest studiu. Acest lucru este valabil, mai ales, în cazul pacienților bolnavi de cancer la plamâni și la sân.

Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru se întâmpla din cauza ca nivelul de vitamina D crește datorita expunerii la soare. Aceștia explica faptul ca vitamina D poate afecta rata de divizare a celulelor în procesul de dezvoltare a tumorilor și poate declanșa autodistrugerea celulelor canceroase. Vitamina D are un rol foarte important în supraviețuirea bolnavilor de cancer.

Studiul, la care au participat peste un milion de pacienți (590.000 de barbați și 606.000 de femei), desfașurat în perioada 1971 – 2002, sugereaza faptul ca este important anotimpul în care este descoperita și tratata boala.

Femeile diagnosticate vara și toamna cu cancer la sân au înregistrat o scadere cu 14% a riscului de deces, iar în cazul femeilor cu cancer la intestin s-a înregistrat o scadere cu 6%.

În medie, pentru toate tipurile de cancer, indiferent de sexul pacientului, s-a înregistrat o scadere a riscurilor de deces cu 6% pentru persoanele diagnosticate cu aceasta maladie vara și toamna.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de vitamina D din organism crește mai mult datorita expunerii la soare decât prin regim alimentar.

Oliver Gillie, președinte al Health Research Forum, o organizație non-profit, a publicat un raport care a scos la iveala faptul ca nivelul crescut de vitamina D poate ajuta la prevenirea a 25 de maladii cronice. Acesta a adaugat ca statul la soare nu ar trebui interzis, dar ca oamenii trebuie sa se asigure corespunzator împotriva arsurilor solare.

Gillie a mai indicat ca în cazul bolnavilor, aceștia trebuie sa ceara avizul medicului pentru ca cei care au facut chimioterapie sau radioterapie sunt mai sensibili la razele solare.

Mediafax