Soarele ucide anual 60.000 de oameni

Apropo.ro / 28.07.2006, 11:33
Soarele ucide anual 60.000 de oameni
Supraexpunerea la soare provoaca anual moartea a aproximativ 60.000 de oameni, cea mai mare parte a deceselor fiind cauzate de cancerul de piele, avertizeaza World Health Organization (WHO). Din cele 60.000 de decese, 48.000 sunt produse de melanomuri maligne și 12.000 de cancerele

Supraexpunerea la soare provoaca anual moartea a aproximativ 60.000 de oameni, cea mai mare parte a deceselor fiind cauzate de cancerul de piele, avertizeaza World Health Organization (WHO).

Din cele 60.000 de decese, 48.000 sunt produse de melanomuri maligne și 12.000 de cancerele de piele, se indica în acest raport.

Razele ultraviolete provoaca arsuri, declanșeaza febra, slabesc vederea și îmbatrânesc pielea, conform raportului WHO, care subliniaza efectele extrem de nocive ale supraexpunerii la soare.

Medicul Maria Neira, director al departamentului pentru sanatate publica și mediu în cadrul organizației WHO, a declarat: „Toți avem nevoie de puțin soare, dar prea mult poate fi periculos, chiar mortal”.

Toata lumea este expusa la razele ultraviolete. Cantitați mici din aceste raze sunt benefice pentru piele deoarece joaca un rol esențial în producerea vitaminei D.

Razele ultraviolete nu se pot simți și nici vedea. Efectul lor este cel mai puternic la mijlocul zilei. Efectul ultravioletelor poate fi marit de zona în care se reflecta: iarba și apa reflecta mai puțin de 10% dintre razele solare, zapada reflecta 80%, nisipul uscat reflecta 15%, iar spuma marii reflecta 25%.

Masuri simple, precum acoperirea pielii, ar putea reduce numarul de decese, cazurile de melanom malign, cancer de piele și cataracte.

Neira recomanda limitarea expunerii la soare în mijlocul zilei, purtarea de haine protectoare, palarii și ochelari de soare, utilizarea cremelor cu factor de protecție solara corespunzator tipului de piele și evitarea aparatelor de bronzare artificiala.

Mediafax