Soarele va avea patru poli magnetici

Apropo.ro / 24.04.2012, 14:30
Soarele va avea patru poli magnetici
Cercetătorii japonezi anunță că Soarele ar putea intra într-un proces de reducere a activității sale, dar și că polul nord al astrului a început să se miște.

Oamenii de știință japonezi au descoperit că polul nord al Soarelui a început să se miște.

În mod normal, câmpul magnetic al Soarelui se inversează aproximativ o dată la 11 ani.

În 2001, polul nord magnetic al Soarelui, care se gasea în emisfera nordică, a devenit polul sud magnetic.

Deși se așteptau ca polul nord al astrului să se miște abia în mai 2013, observatorul spațial Hinode a descoperit că acesta a început deja să se deplaseze.

4 poli magnetici

Observatorul Hinode nu a observat, în schimb, nicio modificare la poziția polului sud.

Dacă polul nord va continua să se miște, el se va inversa în mai 2012, însă se va crea o structura neobisnuita cu patru poli ai Soarelui, avand doi poli noi, aparuti in apropierea ecuatorului.

Acest fenomen are un impact puternic și asupra activității Soarelui care ar putea avea o activitate redusă, și s-ar înregistra astfel temperaturi mult mai mici pe Terra.

Cercetătorii Observatorului Astronomic National din Japonia și ai Fundatiei Riken au anunțat în 19 aprilie ca activitatea petelor solare din ultima perioadă a semănat cu cea dintr-o perioadă de 70 de ani din secolul al XVII-lea, când fluviul Tamisa a înghețat.

În acea epocă, cunoscută sub numele de „minimum Maunder”, temperaturile estimate de specialiști au fost cu aproximativ 2,5 grade mai mici decât în a doua jumătate a secolului al XX-lea.