Sober Y cunoaste cea mai mare raspandire

Apropo.ro / 28.11.2005, 14:36
Sober Y cunoaste cea mai mare raspandire
Noua varianta a virusului Sober(Sober Y) cunoaste cea mai mare raspandire din anul acesta in randul viermilor transmisi prin email. F-Secure a depistat ultima varianta a viermelui Sober si acum declara asupra sa Alerta Radar de Nivel 1. Nivelul 1 este cel mai inalt nivel de alertare in

Noua varianta a virusului Sober(Sober Y) cunoaste cea mai mare raspandire din anul acesta in randul viermilor transmisi prin email.

F-Secure a depistat ultima varianta a viermelui Sober si acum declara asupra sa Alerta Radar de Nivel 1. Nivelul 1 este cel mai inalt nivel de alertare in sistemul F-Secure, sitem alcatuit din 3 pasi de alertare. Cateva Milioane de emailuri infectate au fost depistate de operatorii de internet pe parcursul ultimelor ore.

Unul dintre motivele pentru care acest virus de email se pare ca are un succes atat de mare in raspandire este acela ca unele mesaje sunt avertizari false din partea FBI,CIA sau din partea Bundeskriminalamt German(BKA).

Exemplele ale acestor mesaje includ urmatoarea formulare: „Dear Sir/Madam,

We have logged your IP-address on more than 30 illegal Websites.

Please answer our questions!

The list of questions are attached.

Yours faithfully,

Steven Allison

*** Federal Bureau of Investigation -FBI-”

Aceste email-uri sosesc cu un atasament, care va infecta computerul in momentul in care este deschis.

Prima varianta a virmelui Sober a fost descoperit in Octombrie 2003, cu doi ani in urma. F-Secure considera ca toate cele 25 variante ale virusului au fost scrise de acelasi individ, care opereaza de undeva din Germania. Spre deosebire de majoritatea virusilor cu raspandire mare din zilele noastre, Sober nu pare sa detina un motiv clar financiar in spatele lui.

Unele variante de Sober au afisat mesaje neo-naziste, dar ultima versiune a virusului nu face acest lucru. Oricum , toate variantele virusului Sober trimit mesaje in limba germana catre adrese de email germane si mesaje in limba engleza catre celelalte adrese de email.

„Cifrele pe care le vedem acum cu Sober Y. sunt chiar imense”, comenteaza Mikko Hypponen, Conducatorul Laboratorului de Cercetare al F-Secure Corporation. Aceasta este cea mai mare infectare a anului –pana acum!

Mai multe informatii in jurnalul electronic F-Secure de la adresa: http://www.f-secure.com/weblog/

Informatii tehnice si capturi de ecran cu virusi sunt disponibile la adresa: http://www.f-secure.com/v-descs/sober_y.shtml

Avertizarea FBI in emai-luri false la adresa: http://www.fbi.gov/pressrel/pressrel05/emailscheme112205.htm F-Secure Anti-Virus poate detecta si inlatura virusul Sober. Y.

Pentru mai multe detalii despre amenintarile de securitate si protectia impotriva acestora, va rugam contactati: Infodesign Group S.A. – Distribuitor unic in Romania, Moldova si Bulgaria pentru produsele F-Secure: www.infodesign.ro

Sursa: Infodesign Group SA, preluat de SmartNews.