Șoferi, puteți spune adio folosirii telefonului mobil la volan!

De: Marian Andrei / 12.07.2012, 15:40
Șoferi, puteți spune adio folosirii telefonului mobil la volan!
Polițiștii vor putea răsufla ușurați, în curând, în ceea ce privește accidentele produse din cauza folosirii de către șoferi a mobilelor: o universitate indiană a descoperit "leacul" pentru această "boală" modernă.

O echipă de cercetători de la Anna University of Technology din India a pus la punct un dispozitiv care blochează semnalul telefonului mobil al șoferilor, permițând, în același timp, pasagerilor să își folosească nestingheriți mijloacele lor de comunicare.

Dispozitivul, denumit Cell phone Accident Preventer (C.A.P.), folosește tehnologia RFID (radio-frequency identification technology) pentru a bruia semnalul mobilului folosit de șofer. Datorită poziționării (antena dispozitivului este plasată deasupra șoferului) și a razei extrem de mici de acțiune, telefoanele celorlalți ocupanți ai mașinii pot funcționa normal.

Potrivit prezentării, C.A.P.-ul are incorporată și o funcție Big Brother, dispozitivul transmițând o alertă către polițiști, atunci când șoferul încearcă să folosească telefonul mobil.

Invenția vine în sprijinul eforturilor depuse de autorități, pentru eliminarea factorilor care pot distrage atenția șoferilor, în condițiile în care aproximativ 20% din numărul accidentelor produse la nivel global au drept cauză folosirea de către șoferi a telefoanelor mobile.