Solistul trupei Taxi dă explicaţii în scandalul piesei «Despre smerenie»!

De: Nicoleta Nicolae / 12.04.2016, 12:07
Solistul trupei Taxi dă explicaţii în scandalul piesei «Despre smerenie»!
Cea mai nouă melodie scoasă de trupa Taxi, împreună cu alte 33 de vedete româneşti, a iscat un imens scandal religios. Piesa „Despre smerenie”, care ar fi un atac la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, i-a revoltat pe credincioşi.

 În acest context, Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, a vrut să clarifice lucrurile, publicând o listă de explicaţii.

„Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Şi un apel foarte simplu.
Îmi cer scuze si încerc aşa:
– această piesă este o parabolă. Iar asta – cu profundă tristeţe şi amărăciune remarc – a fost o mare problemă.
– am afirmat – foarte clar, în cea de-a două strofă – că sunt creştin. Cred cu tărie în Dumnezeu.
– niciodată pe parcursul piesei nu am spus „eu ştiu”. Niciodată. Am spus întotdeauna „eu cred”. N-am spus că ştiu, pentru că n-am de unde să ştiu; cred doar.
– am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că ştiu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu. Dimpotrivă; am afirmat – foarte clar, în prima strofă – că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot.
– piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc.
– piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acţiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiţie împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură.
– dacă aş fi vrut să lansez un manifest, aş fi făcut acest lucru – în mod evident – înainte de începerea construcţiei.
– mesajul piesei este următorul: cred că opulenţa şi trufia nu au legătură cu credinţa.
– piesa este, în acelaşi timp, un apel la smerenie adresat tuturor: „şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie” (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5)
– am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia.
– sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toţi, absolut toţi cei prezenţi în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecaţi pe noi, aşa cum se cuvine, să vă gândiţi la mesajul piesei.

Vă mulţumesc, Doamne ajută!”, a scris Dan Teodorescu pe pagina de Facebook.