Somnul fixeaza amintirile neplacute

Apropo.ro / 19.01.2012, 14:00
Somnul fixeaza amintirile neplacute
Un studiu recent arata ca somnul iti fixeaza amintirile neplacute, si ne face sa ne simtim mai rau atunci cand ne trezim.

Studiul realizat de Universitatea din Massachusetts releva afptul ca somnul nu este cea mai buna solutie, daca intr-o zi am avut parte de evenimente mai putin placute. Se pare ca tocmai somnul fixeaza evenimentele nefericite intamplate peste zi.

La studiu au participat peste 106 persoane care au fost rugati sa priveasca anumite imagini violente, altele neutre. Dupa doua ore, testul s-a repetat, dar s-au adaugat si imagini in plus. Unii dintre participanti au avut timp sa doarma intre teste, altii nu.

Subiectii care au reusit sa doarma au declarat ca imaginile violente au avut un imact major asupra lor, in vis. Cei care nu au dormit au fost mai putin afectati de imagini.

„Concluzia la care am ajuns este ca somnul nu doar protejeaza memoria, ci ajuta si la fixarea reactiilor emotionale pe care le avem fata de un episod traumatic, lucru care nu s-a mai demonstrat pana acum”, a declarat Rebecca Spencer, coautor al studiului.

„Este interesant ca de obicei atunci cand ne confruntam cu o trauma nu putem dormi. E ca si cum creierul tau ar respinge somnul, ca o reactie biologica absolut normala”, a adaugat specialista.

Citeste mai multe detalii despre legatura dintre somn si amintirile neplacute, pe Gandul.info