Sonny Chiba, legenda artelor marțiale din „Kill Bill”, a murit din cauza complicațiilor Covid-19

De: Andra Voiculescu / 20.08.2021, 13:40

Shin’ichi „Sonny” Chiba, actorul japonez în vârstă de 82 de ani a murit joi, 19 august, în urma unor complicații provocate de COVID-19. Decesul artistului a fost confirmat de agentul și managerul său, pentru Variety.

Cariera lui Chiba în film și televiziune s-a întins pe parcursul a cinci decenii – din anii 1960 până în anii 2010 – și a apărut în nenumărate filme japoneze, pe lângă unele producții populare americane. A avut roluri în filme americane precum „Kill Bill” și „The Fast and the Furious: Tokyo Drift”.

Născut Sadaho Maeda, în orașul japonez Fukuoka, la data de 22 ianuarie 1939, acesta a început să învețe arte marțiale la Universitate Nippon Sport Science, în 1957. A studiat cu maestrul de karate Masutatsu „Mas” Oyama și a obținut o centură neagră de gradul I în 1965.

Ulterior a jucat Oyama într-o trilogie de filme, „Campion al morții”, „Karate Bearfighter” și „Karate for Life”, la sfârșitul anilor 1970. În 1984, a primit o centură neagră de gradul IV. De asemenea, a ținut centuri negre în ninjutsu, shorinji kempo, judo, kendo și karate goju-ryu.

Și-a început cariera în film și TV în 1960, luând numele Shinichi Chiba. Primele sale roluri au apărut în serialele cu super-eroi japonezi „ Seven Color Mask”, unde l-a înlocuit pe actorul principal și „Mesagerul lui Allah”, în care a interpretat personajul principal. Primele sale roluri de film au fost într-o serie de thriller-uri de crimă ale regizorului japonez Kinji Fukasaku, cu care a colaborat frecvent, și în SF-ul „Invasion of the Neptune Men” în 1961.

Chiba a jucat în primul său film de arte marțiale, „Karate Kiba”, în 1973, iar primul său rol internațional a fost în „The Street Fighter” din 1974.

În „Kill Bill: Volumul 1” al lui Quentin Tarantino, Chiba a jucat rolul lui Hattori Hanzo, un spadasin pensionar și proprietar al unui restaurant de sushi care realizează o lamă pentru personajul principal al lui Uma Thurman. De asemenea, a apărut în „The Fast and the Furious: Tokyo Drift” ca Kamata, un șef Yakuza și unchiul principalului antagonist, Takashi (Brian Tee).

Comparațiile cu celebrul actor american de arte marțiale din Hong Kong, Bruce Lee, au fost inevitabile. Dar stilul distinct de luptă al lui Chiba nu s-a asemănat cu nimic din încercările lui Lee. Chiba s-a împotrivit dușmanilor săi și a părut că folosește mai multă forță pentru a-și da loviturile, o metodă care a subliniat natura coregrafică a cinematografiei sale. Și personajele sale aproape întotdeauna și-au ucis adversarii.

 

Sursa foto: HEPTA

Citește și: Kill Bill: Volumul 1, cu Uma Thurman (apropotv.ro)

Kill Bill: Volumul 2, cu Uma Thurman (apropotv.ro)