Sosurile de curry sunt hrana pentru creier

Apropo.ro / 04.08.2006, 10:10
Sosurile de curry sunt hrana pentru creier
Sosurile de curry, consumate din când în când, pot îmbunatați capacitatea de funcționare a creierului și preveni apariția maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu publicat în revista New Scientist, informeaza sky.com. La studiul realizat de o echipa de

Sosurile de curry, consumate din când în când, pot îmbunatați capacitatea de funcționare a creierului și preveni apariția maladiei Alzheimer, este concluzia unui studiu publicat în revista New Scientist, informeaza sky.com.

La studiul realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Singapore, au participat 1.010 persoane de origine asiatica, sanatoase, cu vârste cuprinse între 60 și 93 de ani.

Capacitatea de funcționare a creierelor lor a fost comparata prin intermediul unui test standard numit Mini Mental State Examination (MMSE) (Mini-test al starii mentale).

Participanții la acest studiu, care au mâncat curry cel puțin o data în ultimele șase luni sau cel puțin o data în ultima luna, au indicat o mai buna funcționare a creierului fața de cei care nu au mâncat niciodata sau foarte rar acest tip de sos.

Profesorul Tze-Pin Ng, coordonatorul echipei de cercetatori, a declarat: „Este remarcabil pentru ca se pare ca este destul ca oamenii sa consume curry doar din când în când pentru ca performanțe cognitive îmbunatațite sa poata fi remarcate.”

Tze-Pin Ng este de parere ca responsabil pentru aceste efecte benefice este curcuminul (sau curcuma), un pigment chimic al mirodeniei turmenic din sosurile de curry.

Turmenicul este extras din radacina plantei Curcuma longa, din aceeași familie cu ghimbirul, care poate fi gasita în stare salbatica în munții Himalaya.

Mirodenia este utilizata la prepararea multor feluri de mâncare indiene și ca agent colorant în mâncarurile vestice.

Curcuminul are efecte antioxidante, anti-inflamatorii și anticancerigene, conform unor studii realizate anterior, dar cercetatorii înca mai studiaza calitațile acestui pigment.

Tze-Pin Ng a indicat faptul ca cercetarile sale vor continua printr-o serie de teste clinice prin care se vor compara efectele curcuminului și ale unui placebo.

Mediafax