Soț și soție, decapitați de rudele miresei

Apropo.ro / 29.06.2014, 11:29
Soț și soție, decapitați de rudele miresei
Sajjad Ahmed (26 de ani) și soția acestuia, Muawia Bibi (18 ani), doi tineri din nord-estul Pakistanului, au fost uciși de rudele miresei, care s-au împotrivit nunții.
Incidentul s-a petrecut sâmbătă, în orașul Satrah, din provincia Punjab, la exact 10 zile de la nuntă. Sajjad și Muawia s-au căsătorit pe 18 iunie, dar cei doi au fost răpiți de tatăl și de unchiul miresei pe 26 iunie, iar cadavrele celor doi au fost găsite sâmbătă, 28 iunie.
 
Decapitarea celor doi face parte dintr-o tradiție veche. Familia miresei era împotriva relației dintre cei doi, iar rudele tinerei nu au acceptat ca aceasta să-și împartă viața cu un bărbat precum Sajjad. Reprezentanții Națiunilor Unite și ai mai multor organizații de apărare a drepturilor omului s-au sesizat și au pornit o anchetă, dar aceste anchete se încheie, de cele mai multe ori, fără rezultate în condițiile în care chiar și reprezentanții legii din Pakistan decid să nu intervină. Se consideră că „sinuciderile de onoare” reprezintă probleme care trebuie rezolvate în sânul familiei.
 
În aceste condiții nu trebuie să mire că aproximativ 5.000 de femei își pierd viața, anual, în Pakistan, în urma unor „sinucideri de onoare„. Saba Masqood, o tânără de numai 18 ani, a fost împușcată de tatăl și fratele ei și lăsată să moară într-un canal. Cei doi nu erau de acord cu căsătoria dintre ea și un vecin. Din fericire, Saba a scăpat cu viață, dar multe tinere nu sunt la fel de norocoase.
 
Farzana Parveen, o femeie în vârstă de 25 de ani, a fost lovită cu cărămizi de 20 de persoane, inclusiv rude apropiate, care nu erau de acord cu nunta dintre ea și Mohammad Iqbal. Acesta din urmă a recunoscut, cu nonșalanță, că și-a ucis prima soție, în urmă cu șase ani, pentru a se putea însura cu Farzana.