Sotia lui Tito a primit acte, dupa 30 ani

De: Marian Andrei / 06.07.2009, 17:11
Sotia lui Tito a primit acte, dupa 30 ani
Vaduva lui Josip Broz Tito primeste pasaport si carte de identitate, dupa 30 de ani!

Vaduva fostului lider iugoslav Josip Broz Tito, Jovanka Broz, a obtinut, dupa treizeci de ani, o carte de identitate si un pasaport de la autoritati, relateaza agentia Beta, citata de AFP.

Jovanka Broz a ramas fara documente personale din anul 1980, anul decesului lui Tito.

Vaduva fostului lider iugoslav a rupt tacerea in mai si,  intr-un interviu acordat cotidianului Politika, s-a plans de situatia in care, sustine ea, a fost lasata dupa decesul sotului ei.

Ea acuza autoritatile sarbe ca au tinut-o cu domiciliu fortat timp de peste 30 de ani, in cea mai neagra mizerie.

“Imediat dupa moartea lui Tito, m-au aruncat afara din fosta resedinta, ca pe o valiza, in camasa de noapte, fara nimic, fara dreptul de a lua macar o fotografie cu noi doi, o scrisoare, o carte, haine. Contra vointei mele, m-au dus in alta locuinta, unde mi s-a spus ca voi sta doar temporar. Locuiesc tot acolo, aproape trei decenii mai tarziu”, povesteste sotia fostului presedinte iugoslav, in varsta de 84 de ani.

Guvernele care au urmat i-au cerut sa cedeze toate bunurile catre stat. “Am refuzat si le-am spus ca trebuie sa traiesc din ceva. Iar ei mi-au cerut sa tac si sa fiu bucuroasa ca m-au lasat in viata. E adevarat ca primesc un oarecare ajutor, dar in calitate de sotie a unui presedinte de stat, in calitate de veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial si ca orice cetatean, am dreptul la o pensie si la o locuinta adecvata”, a spus Jovanka.

Tito a condus fosta Iugoslavie de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pana la moartea sa, la 4 mai 1980.