Spaga in sanatate este oficializata

Apropo.ro / 29.04.2009, 10:48
Spaga in sanatate este oficializata
Ministrul Sanatatii a anuntat ca, de la toamna, se va introduce coplata in sistemul sanitar

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, doreste ca sistemul sa elimine spaga la doctor, evaluata de Banca Mondiala la 360 de milioane de euro, in 2003.

In acest sens, se va introduce coplata in sistemul sanitar, masura care va intra in vigoare la toamna, detaliile urmand sa le aflam in aceasta vara.

Ministrul a explicat ca exista un puternic sentiment de nemultumire fata de serviciile medicale si un puternic sentiment de frustrare fata de platile informale pe care pacientii le fac constant in sistemul de sanatate. „Coplata este o solutie pentru a scapa de platile informale”, a adaugat Bazac. El a mai spus ca modul in care se va realiza aceasta coplata va trebui extrem de bine definit: „Coplata nu trebuie sa se transforme intr-o dubla presiune. Adica sa ramanem la nivelul platilor informale si sa introducem si coplata. Aceasta este, practic, esenta modificarii legislative”, a mai declarat demnitarul.

El a dezvaluit doar ca pachetul va fi o combinatie intre modelul francez si cel slovac. „Vom face pachetul de servicii asa cum ne-am asumat, la 1 iulie 2009, data la care vom defini exact ceea ce inseamna coplata. Pachetul il vom implementa la 1 septembrie, pentru ca sa avem timp pe durata verii sa facem campanie corecta de informare”, a declarat Bazac.

Citeste mai mult despre noua modalitate de a da spaga la doctor (care inca nu este definita, se stie doar ca statul isi va lua partea, prin impozite) gandita de ministrul Sanatatii, in Gandul.

Â